Svenska kyrkan gör hösten lite skojigare

Är man uttråkad kan man alltid hitta något uppiggande i den Svenska kyrkan.

Striden började i slutet av september. Ett ungt par skulle gifta sig. De fick inte. Bruden ville bli ledd till altaret av sin far. Det vägrade kyrkoherden, Yvonne Hallin, att gå med på.

Allt tyder på att kyrkoherde Hallin är en utomordentlig representant för Svenska kyrkan. Hon zenmediterar, använder knallrött läppstift och färgar en tofs i sin lugg orange eller lila efter humör. Hon har studerat på komvux, har som högsta profan önskan att ”hattar i alla former blir modernt igen” och är amatörmålare med modern inriktning: ”Jag är inte bra på att måla detaljer på människor och så, det blir mer som känslobilder och färg.”

Det finns en uppgift om att hon dessutom är psykoterapeut, men det är antagligen ett missförstånd. Hade det funnits en kyrkoherde med lila hår som både målade känslobilder OCH var psykoterapeut skulle hon rimligen ha blivit ärkebiskop för länge sedan.

Men tillbaka till ärendet. ”Traditionen att lämna över bruden bygger ju på att hon ägs av mannen. Det är väldigt ojämlikt och i dag har vi en annan människosyn inom kyrkan”, förklarade Yvonne Hallin, Gud signe henne, för TT. Inför det argumentet insåg brudparet, en aning motvilligt, sin synd och ledde varandra till altaret. Det blev bröllop.

Vi gratulerar förstås de nygifta. Och kyrkoherde Hallin till hennes politiska seger. Men vi sänder också en tacksamhetens tanke till den amerikanska nationen, utan vilken den här underhållande striden aldrig skulle ha blivit av.

För den uråldriga svenska seden att fadern överlämnar bruden är ju anglosaxisk och lika gammal i Sverige som videobandspelaren. Utan alla dessa amerikanska filmbröllop skulle svenska fäder sitta stilla i kyrkbänkarna och låta brudparen gå själva, som de alltid gjort. Dessutom: utan den grälsjuka ideologiproduktionen på amerikanska universitet skulle kyrkoherde Hallin inte ha kunnat sätta ord på sin feministiska kamp.

Och sedan har vi förstås ärkebiskopen. Han ”avböjer en intervju” om konflikten. Det kallas mediehantering och är också en amerikansk uppfinning.

Av detta förstår vi att all stor underhållning är amerikansk. Möjligen förstår vi också varför den näst mest sökta termen på Svenska kyrkans hemsida häromdagen var ”utträde”.

Följ ämnen i artikeln