Vad ska vi bråka om nu?

Publicerad 2015-10-09

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Okontroversiell och hoppfull fredspristagare

Att Nobels fredspris 2015 går till en tunisisk demokratikvartett gör förmodligen omvärlden helt ställd. Vad är nu detta?

En fredspristagare som varken startat krig, utövat våld eller orsakat kontrovers i västerländska medier? Utan tvärtom ägnat sig åt långsiktiga processer, åt att skapa samförstånd och dialog. Ja, fred, helt enkelt.

Förmodligen bara en besvikelse för stridsglada debattörer. Nobels fredspris har ju lustigt nog blivit ett pris som folk älskar att tjafsa kring.

Senaste tidens utnämningar av Barack Obama och EU har väckt starka känslor. Inte konstigt att många hoppades på årets omsusade favoriter Angela Merkel, Edward Snowden och påven Franciskus.

Nu lär det dock bli lugnt i de mediala skyttegravarna.

Tunisiska National dialogue quartet har visat att det går att skapa demokrati ur splittrat kaos. Förra hösten hölls landets första fria presidentval, knappt fyra år efter att diktatorn Ben Ali störtades 2011.

Tunisiens "Jasminrevolution" blev starten för arabiska våren, och vi vet ju hur det gick: Egypten, Libyen, Jemen, och inte minst Syrien är fortfarande i blodiga spillror.

Enda invändningarna man kan ha är väl att Nobelpriskommittén är lite sen på bollen. National dialogue quartet, som alltså består av fyra organisationer – bland annat en fackförening och en människorättsgrupp – kunde ha fått priset för flera år sen.

Dessutom är väl situationen i Tunisien inte riktigt så harmonisk som norska Nobelkommitténs nya ordförande Kaci Kullmann Five målar upp.

Bara i år har man drabbats av två vidriga terrorattacker, senast på stranden i Sousse. Landet ses som en av de främsta rekryteringsbaserna för de extremister som åker till kriget i Syrien.

Men å andra sidan, vem orkar vara pessimist när det för en gångs skull finns något att glädjas över? Tunisien är trots allt ett ljus i mörkret.