När Moderaterna skrämde slag på Sverige

På en vecka har Ulf Kristersson glömt att ministrar i hans regering sagt att det kan bli krig i Sverige. Nu menar han att det hela är ett missförstånd.

Moderaternas kris märks i det allt högre tonläget.

Men att kasta ur sig stenhårda förslag för att få uppmärksamhet, det är det bara SD som är bra på.

Följ ämnen
Nato

Moderaterna använder sig allt oftare av hård retorik och ett högt tonläge för att ta plats i debatten. Men partiet har inte landat i sin nya, hårdare retorik och har svårt att ta rekylerna efter sina utspel.

Men den nya retoriken är mest av allt ett tecken på partiets kris. Moderaternas väljarstöd krymper och avståndet till Sverigedemokraterna skaver.

Trots statsministerposten och trots de många profilerade moderata ministrarna är det SD som fortsätter att dominera den politiska debatten. SD gör det genom högljudda och långtgående politiska utspel. Skillnaden mellan SD och M är att SD har två decennier av erfarenhet av att slänga ur sig långtgående politiska förslag, för att i nästa ögonblick kasta händerna i luften och backa från dem.

Jimmie Åkesson är en expert på det här sättet att knuffa den politiska debatten framför sig.

Ulf Kristersson däremot, är en nybörjare och det märks.

Ulf Kristersson på Folk och försvar.

 
Det senaste exemplet är konferensen Folk och försvar som hölls förra veckan i Sälen. Ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin sa att det kan bli krig i Sverige. Överbefälhavaren sa att vi behöver vara förberedda på krig och Ulf Kristersson pratade om att försvara Sverige med vapen i hand.

Klipp till en vecka senare och Ulf Kristersson som intervjuas i Sveriges radio.

Carl-Oskar Bohlin har försvunnit tillbaka ut i skuggorna. Tre dagar om året är han i rampljuset, men 362 dagar om året är han en av regeringens mest okända ministrar. Ekot av hans krigsrop har landat i att statsminister Kristersson nu menar att allt var ett missförstånd. De som har missförstått det hela är alla människor som tog den oroväckande uppmaningen på allvar. Enligt Kristersson står inte Sverige inför ett direkt hot om en väpnad konflikt.

 
Ulf Kristersson fick själv kritik efter ett eget utspel i Sälen. Kristersson sa då att en svensk medborgare ska vara beredd att försvara Sverige med vapen i hand. Kritiken handlade om att det dels finns andra sätt att försvara ett land och dels att det kan ses som splittrande att dela upp människor utifrån om de vill ta till vapen eller inte.

I SR-intervjun menade Kristersson nu att utspelet ska ses i ljuset av att det framfördes just på Folk och försvar, där det ”pratas försvarspolitik och såna saker”.

Det är lättare att prata om känslor än om pengar i politiken. Det brukade inte Moderaterna tycka, men det är svårt att prata om att inte nå tvåprocentsmålet på utlovad tid, eller att det civila försvaret rustas upp i snigelfart och med små anslag, eller att regeringen ännu inte lyckats få igenom Sveriges medlemskap i Nato. Det är också svårt att mäta sig med ett parti som SD, som helt utan konsekvenser kan slänga ur sig långtgående förslag på alla områden.

I sina försök att slita sig loss från SD lyckades Moderaterna skrämma slag på befolkningen. Bättre lycka nästa gång.