Varning för julfrost – i Thailand

Reporter: Kristofer Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Thailand, utan frost.
Foto: Thinkstock
Thailand, utan frost.

Nu varnas för frost och kraftig nederbörd. I Thailand – svenskarnas hetaste turistparadis. Den thailändska julen kan bli ovanligt kall och blöt.

Thailand utgör tusentals svenskars solgaranti kring jul- och nyårshelgerna. Men inte i år. I landets norra delar förväntas det inte bli varmare än åtta grader under julhelgen. Det varnas till och med för frost i Thailands norra och nordöstra delarna.

Bada inte i havet

Och i de södra delarna flaggar det statliga väderinstitutet (MD) för tropiska stormar och kraftiga monsunregn. Man avråder från att bada i havet på flera ställen och längs många stränder är gula varningsflaggor redan uppsatta..

Många svenskar befinner sig just nu i Thailand för att slippa kyla och snöslask. Och istället gotta sig åt ett överflöd av solsken och temperaturer kring 30 grader varmt.

Men i år har temperaturerna i de norra delarna av Thailand blivit ovanligt låga. De kommer sjunka till kring åtta grader hävdar väderinstitutet MD som gått ut med varningar inför julhelgen.

Översvämningar

Även de södra delarna, som området kring Bangkok, kan komma att få känna på kylan under julhelgen, uppger Bangkok Post.

I flera delar av landet, däribland provinsen Prachaup Khiri Khan norr om populära provinsen Phuket varnas för stormigt väder och människor uppmanas att inte bada i havet.

Fyra provinser, i de södra delarna av Thailand, är redan översvämmade och 90 000 hushåll är påverkade uppger, Chayapol Thitisak, chef för katastrofpreventionen.

Publicerad: