Nya flygplatsens problem: fågelflockar

Fåglarna oroar piloter på flygplatsen.
Fåglarna oroar piloter på flygplatsen.

Istanbuls nya flygplats står klar sedan i april. Men bygget som har kallats ett skrytbygge stöter på problem efter problem. Det senaste i raden: att området periodvis är fullt med storkar som hotar säkerheten.

Istanbul Airport stod klar i april, efter flera förseningar, och snart förväntas den att bli världens största flygplats. Men flygplatsen har nu stött på ännu ett problem, den är belägen i ett av världens största områden för flyttfåglar, skriver Allt om Resor.

Redan 2014 larmade forskare om att bygget av flygplatsen skulle innebära risker för både fåglar och för flygtrafiken, skriver Dailynews. Man menade då att cirka 600 000 fåglar flyger över flygplatsen under vår och höst för att migrera till varmare eller kallare breddgrader.

I april 2019 stod flygplatsen klar.
I april 2019 stod flygplatsen klar.

Oroar piloterna

Problemet med flyttfåglarna har skapat en oro hos piloter som ska flyga till och från flygplatsen. Piloterna är oroliga för att krocka med fåglarna. I juli skedde en sådan incident där ett Turkish Airlines-plan krockade med en flock fåglar, skriver Ahvalnews.com. Planet skadades och fick tas ur trafik. En månad tidigare tvingades ett plan landa strax efter att det lyft, på grund av en kollision med fåglar.

Publisert:

LÄS VIDARE