Stängda ön öppnar igen – men det kostar

En av få platser där enorma djuret lever

Publicerad:
Uppdaterad:
Komodo Island
Foto: tanutkij wangsittidej / iStockphoto
Komodo Island

Djur & natur

Ön Komodo i Indonesien var planerad för stängning. Nu har man bestämt att hålla ön öppen för turister, för ett pris. Ön är en av få platser där den enorma komodovaranen kan ses i det fria.

Rosa strand, tropiskt klimat och tremetersödlor. Det möter besökarna på ön Komodo, i nationalparken med samma namn i Indonesien. Det som främst lockar besökare är de över 5 000 komodovaranerna som finns i parken, världens största levande ödla som blir mellan två och tre meter lång.

Oron för komodovaranernas välbefinnande i nationalparken ökade i samband med att allt fler turister började besöka platsen. I dagsläget besöks ön av cirka 10 000 personer per månad, skriver Traveller. Oron ledde till planer på att stänga ön för turister, med syftet att skydda djuren från människans påverkan. Men nu har man kommit fram till att turisterna inte hotar de stora ödlorna, vars population har förblivit stabil, skriver The Guardian.

Foto: raditya / iStockphoto
Förutom komodovaranerna är ön känd för sin rosa strand.

Ska bli exklusivt besöksmål

Komodo ligger i provinsen Nusa Tenggara Timur, öster om Bali. Det var måndag 30 september som beslutet togs om att inte stänga ön utan istället göra den till en exklusiv turistattraktion, av provinsens guvernör tillsammans med flera ministrar, skriver Traveller.

– Komodo kommer att göras exklusivt, vilket innebär att besökare måste betala en premie för att komma in, säger Semuel Pakerang, talesperson för provinsens regering, enligt Traveller.

I dagsläget kostar det cirka 100 kronor att besöka nationalparken, men nu kan priset komma att höjas. Tidigare har ett förslag om en inträdesavgift på 5 000 kronor presenterats, men om det blir priset eller ej återstår att se. Trots att Komodo inte längre ska stängas så kommer en del förändringar att ske på ön, bland annat ska ett forskningscenter öppna i nationalparken.

För att ta dig till Komodo är det enklast att flyga till Labuan Bajo, och därifrån ta en båttur ut till nationalparken.

Foto: USO / iStockphoto
Det bor närmare 2 000 komodovaraner på Komodo, medan resten bor på övriga öar i nationalparken.
Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA