Turist bajsade på världsarv – kan få fängelse

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Världsarv

På en 500 meter hög bergsrygg ligger ruinerna från staden Machu Picchu. Under söndagen bröt sig turister in i en avspärrad del av staden där de orsakade materiell skada – och lämnade avföring. Nu ska händelsen utredas, och turisterna kan få upp till fyra år i fängelse.

Sex turister har gripits av polis vid världsarvet Machu Picchu i Peru. Detta efter att de brutit sig in i, och lämnat avföring på, en del av staden som varit avspärrad på grund av säkerhetsskäl, skriver Express.

Machu Picchu är en plats som många vill besöka under sin livstid. Balanserandes på en bergsvägg ligger staden som byggdes på 1400-talet av inkafolket. Senare övergavs staden, och den glömdes bort för att sedan återupptäckas på 1900-talet. I dag är platsen, som blev ett världsarv 1983, populär bland turister. Unesco har uttryckt en oro för att de många turisterna ska skada världsarvet medan myndigheterna i Peru har menat att svårigheterna att ta sig till bergsstaden har stoppat överturism. Men kanske är de beredda att lyssna till Unescos oro efter incidenten som ledde till gripandet av sex turister.

Det var under söndagen som händelsen skedde. Turisterna ska ha orsakat skada på en över 500 år gammal byggnad i form av ett hål i marken, enligt lokala medier. Och när man hittade avföring i ett av stadens tempel väcktes misstankarna om att någon av de sex turisterna stod bakom det. Turisterna togs på bar gärning av polis när de var i den avspärrade delen av ruinstaden. Om de anses vara skyldiga kan de få upp till fyra års fängelse.

– De sex turisterna arresterades och utreds av det offentliga ministeriet för påstådda brott mot kulturarv, säger Wilbert Leyva, chef för polisen i Cusco, den peruanska regionen där Machu Picchu ligger, enligt Express.

Efter händelsen har man beslutat att sätta upp flera övervakningskameror på området.

ANNONS EXTERN LÄNK

Boka din drömresa billigt, enkelt och tryggt – välj bland 650 flygbolag och 240 000 hotell

Supersaver Travel

Publisert:

LÄS VIDARE

Smittan på väg ner i svenska semester-paradisen

ÄMNEN I ARTIKELN

Världsarv

Machu Picchu

Resa | Peru

Unesco

Turism

Turism & resor

MER OM RESA

Undvik överturism – och åk hit istället

Världens sju nya underverk – hela listan

Så maxar du Skåneresan med bil

Staden översvämmas av turister – efter Frost