Billigt att semestra i Turkiet

Publicerad:
Uppdaterad:
I sommar är det billigt att semestera i Turkiet.
Foto: Johnér
I sommar är det billigt att semestera i Turkiet.

Resa | Turkiet

Den turkiska liran rasar i värde och gör det billigt att semestra i landet i sommar.
Efter senaste årens oroligheter har Turkiets popularitet bland svenska resenärer exploderat.

Middagar, strandsängar, shopping och glass – notan för en veckas solsemester kan bli hög om man inte har koll på plånboken. Men det finns destinationer där vi svenskar får mycket mer för pengarna än på andra ställen. Ett sådant resmål är Turkiet.

Historiskt ras

Den turkiska valutan, liran, har rasat rejält i värde och nått en historisk bottennivå mot dollarn. Även den svenska kronan har minskat i värde, men inte lika mycket som liran och det gör att det blir billigare för oss att semestra i Turkiet. 2008 kostade en turkisk lira drygt fem svenska kronor. I dag kostar samma lira under två kronor, rapporterar SVT.

Det minskade värdet av liran förklaras med att landet har en hög inflation och att marknadens bristande förtroende för den turkiska centralbanken.

Populärt igen

Sedan försöket till militärkupp i Turkiet 2016 och flera terrordåd har landet tappat många turister. Men nu börjar Turkiet bli en populär turistdestination igen. Istanbul ökade sina bokningar med nästan 150 procent under våren.

Men det är bra att vara uppmärksam på resan eftersom landet fortfarande brottas med oroligheter. Svenska UD avråder från resor till Turkiets närområde mot Syrien och till staden Diyarbakir. Man ska även undvika resor till gränsprovinserna Hatay, Kilis, Gaziantep, Mardin, Sanilurfa, Sirnak, Diyarbakir samt provinserna Van, Siirt, Tunceli, Bingöl, Igdir, Agri och Hakkari i sydöstra Turkiet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA