Stockholmarna flyr sina hem under semestern

Publicerad:
Uppdaterad:
De som bor i villa spenderar hellre sommaren hemma än de i bostadsrätt
Foto: Colourbox
De som bor i villa spenderar hellre sommaren hemma än de i bostadsrätt

Semester

Vissa är hemmakära och vill gärna spendera semestern i soffan, eller kanske i trädgården, medan andra flyger iväg sekunden semestern startar. Men Stockholmare vill i större grad fly från hemmet under semestern, medan Blekingebor gärna myser hemma.

Nästan två tredjedelar av Stockholmarna vill hellre resa bort än stanna hemma under semestern, det visar en undersökning av Novus på uppdrag av Landshypotek bank. Blekingeborna däremot, de trivs hemma. 69 procent av de från Blekinge vill spendera semestern i sitt hem, och 65 procent av personerna från Västernorrland likaså.

Generellt gillar människor utanför storstäderna att vara hemma mer än storstadsborna. 56 procent av människorna utanför städerna ville vara hemma på semestern, medan endast 42 procent av personerna i storstäderna Malmö, Göteborg och Stockholm ville det.

– Vi tolkar det som att man har ett annat förhållande till sitt hem utanför storstäderna. I staden blir boendet mer en fråga om en investering. De utanför storstäderna ser mer sitt boende som ett hem, och trivs man i sitt hem så vill man vara där, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, bolånechef Landshypotek bank.

Villaägare vill vara hemma

Vad för slags bostad man har påverkar också var semestern helst spenderas. De som bor i bostadsrätt vill gärna lämna lägenheten och spendera semestern på en annan plats, medan villaägare gärna stannar hemma. Totalt ville 34 procent av de som bor i bostadsrätt stanna hemma, medan 58 procent av villaägarna ville det.

Och visst känns det mer lockande att sola i en trädgård än på en liten balkong? Men Catharina Åbjörnsson Lindgren tror inte att vädret har så stor påverkan på om man vill spendera semestern hemma eller inte.

– Jag tror att frågan hur man uppfattar sitt boende är ganska grundläggande, att det går djupare och inte bara påverkas av vädret, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren.

De trivs bäst i sina hem på semestern

 1. Blekinge 69%

 2. Västernorrland 65%

 3. Halland 63%

 4. Värmland 62%

 5. Västerbotten 62%

 6. Kalmar 61%

 7. Jämtland 59%

 8. Örebro 59%

 9. Södermanland 59%

 10. Kronoberg 58%

 11. Västmanland 58%

 12. Dalarna 53%

 13. Östergötland 53%

 14. Skåne 52%

 15. Norrbotten 52%

 16. Jönköping 50%

 17. Västra Götaland 50%

 18. Gävleborg 49%

 19. Uppsala 42%

 20. Stockholm 38%

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA