Hit kan du åka för att få se sydsken

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Såhär kan det se ut över sydpolen.
Såhär kan det se ut över sydpolen.

Sydpolen

Norrsken är ett fenomen känt över hela världen, men visste du att det även finns sydsken? Det kan vara lite svårare att få syn på, men om du lyckas är det lika vackert som det i norr.

Sydsken, norrsken, egentligen heter det polarsken. Den vackra ljusshowen på himlen uppstår när laddade partiklar, accelererade till höga energier i jordens magnetosfär, kraschar i atmosfären. Detta sker huvudsakligen runt jordens magnetiska poler, Nordpolen och Sydpolen. Det vanligaste är att åka norrut för att se skenet, till Sverige, Norge, Finland eller Island. I Sverige är norrsken som vanligast i Pajala men under geomagnetiska stormar går det att se skenet hela vägen till södra Europa.

Att sydsken är ett mycket mer okänt fenomen än norrsken kan bero på att det är aningen svårare att få syn på, då det krävs än mer avlägsna platser. Men här är platserna där du har störst möjlighet att se sydsken, enligt Australian Traveller.

Även över Tasmanien syns sydskenet.

7 platser att se sydskenet på

Som med de flesta naturfenomen finns det ingen garanti att du får se sydsken, oavsett var du tar dig. Men det finns några saker som ökar chanserna. En av dem är att undvika städer. Ljusföroreningar och höga byggnader kan stå i vägen för skenet, liksom höga bergskedjor eller mycket träd. Bäst är att ta sig så långt söderut som möjligt, med fri sikt åt söder. Polarsken existerar året runt, men klara och mörka vinternätter är det lättare att få se med blotta ögat.

 1. Victoria – Australien
  Victoria är en delstat i södra Australien, där bland annat Melbourne ligger. För att få syn på polarskenet i Victoria gäller det att ta sig långt söderut. Point Lonsdale, Phillip Island, Aireys Inlet och Anglesea är alla platser där skenet kan synas. Bäst är dock nationalparken Wilsons Promontory, dryga tre timmar med bil från Melbourne. Det går det att sätta upp ett tält på en campingplats i parken, checka in på hotell eller i stugor.
 2. South arm peninsula – Tasmanien
  40 minuter från Hobart, Tasmaniens huvudstad, ligger South arm peninsula, dit många fotografer tar sig för att fånga sydskenet. Utsikten söderut är perfekt, ljusföroreningarna är få och det klara vattnet gör att sydskenet kan speglas fint.
 3. Bruny island – Tasmanien
  För många i Tasmanien är Bruny Island en favorit när det kommer till att åka bort över helgen. Naturen är vacker och vild, stränderna långa. Det finns många alternativ till camping och glamping, och även om du inte får se norrsken är en stjärnbeströdd himmel över det stora havet inte illa det heller.
 4. Satellite island – Tasmanien
  Satellite island är en pytteliten ö utanför Bruny island. För att få spendera natten måste man hyra hela ön, men det kan vara värt det då chanserna att se sydsken är extra stora. Ön är dessutom känd för stjärnskådning, så det kan ju vara plan b. Dessutom måste man hyra ön i minst två nätter, så då finns det i alla fall två chanser.
 5. Cradle mountain– Tasmanien
  I St. Claire nationalpark ligger berget Cradle mountain. Naturen tar andan ur dig och vildlivet är... vilt. Men det är också ganska fullt av träd, så ta dig till sjöarna Cradle eller Dove för att se skenet. Att få tag på boende i nationalparken kan vara svårt, så ett tips är att boka i förväg.
 6. Cockle Creek – Tasmanien
  Tasmaniens sydligaste punkt är Recherche Bay i Southwest National Park. Snötöckta berg i kontrast till vackra sandständer skapar en spektakulär utsikt. Och eftersom att platsen är så långt söderut är den antagligen den bästa att se sydsken på i Tasmanien. Det tar två timmar att köra från Hobart, och väl på plats kan du tälta eller bo på hotell.
 7. Nya Zeeland
  Det finns många platser att se sydsken på i Nya Zeeland. Christchurch, Lake Tekapo och Queenstown är populära platser för de som söker polarskenet, och I Queenstown är det vanligast med sydsken. Men för att fly undan ljusföroreningarna och ha en ännu bättre chans kan du ta dig till Stewart Island, landets sydligaste plats. Större delen av ön består av Rakiura National Park, vars namn betyder ”den glödande himmelens land” enligt Traveller.
Vid Queenstown går det att se sydskenet.
Publisert:

LÄS VIDARE

Norska ön vill bli en tidsfri zon

ÄMNEN I ARTIKELN

Sydpolen

Nordpolen

Norrsken

Pajala

Tasmanien

Melbourne

Nya Zeeland

MER OM RESA

Här är det varmast och solsäkrast i december

Världens 20 bästa platser – om läsarna får välja

Då behövs inresetillstånd när du besöker landet

De söker frivilliga för expedition till Antarktis

Nu är det premiär för nya norrskenståget

Hon pausade skolan för att resa med sin pappa

Då kan du bo i en igloo på Nordpolen

Fem hemsökta hus att hyra på halloween

Nu är det besöksförbud på kända klippan

8 stränder som kan försvinna i framtiden

Här är strandparadiset mitt i barriärrevet

9 platser där vintern är som vackrast

De bygger ett hus på hjul i Australien

Fem färgglada sjöar att besöka runt jorden

Så kunde paret spara pengar på att resa

Orörda paradisöarna – som Hawaii var förr

Så gör du för att fira nyår i Sydneys operahus

7 fantastiska platser att fira nyår på

15 filmer som får dig att längta ut i världen

Gillar du Frost? Då är det här resan för dig

Tipsen: Så kommer du in i flygplatsloungen

Världens juligaste platser enligt svenskarna

Trenden: Avskilda boenden nära naturen

Här kan du bo på en ö mitt i havet