Så undviker du turistmage på semestern

Av: Jennifer Berg Eidebo

Publicerad:
Uppdaterad:
Att få en maginfektion under semestern är inte toppen.
Foto: Gettyimages
Att få en maginfektion under semestern är inte toppen.

Juli månad är den tid på året då SOS International får flest samtal från svenskar som blivit sjuka eller skadat sig utomlands. Men det finns saker att göra för att minska risken för sjukdom.

Juli månad närmar sig med stormsteg och med det kommer semestertider då många svenskar väljer att resa bort. Det är därför inte konstigt att juli är den tid på året då SOS International har mest att göra. Kulmen är under vecka 29, då är det som stressigast för SOS International.

De som ringer in till SOS International med sina sjukdomar eller skador befinner sig oftast i Spanien, Turkiet och Grekland. Största skadelandet är Spanien, och ärendena från landet har ökat med 17 procent mellan 2016 och 2018. Antalet ärenden från Turkiet minskade under flera år, men började öka igen 2018.

Ta turistmage på allvar

När svenskarna ringer in till SOS International är det oftast på grund av maginfektioner, inflammation i mellanörat eller blåskatarr. SOS menar att det som kallas ”turistmage” ska tas på allvar.

– Det kan förstöra en stor del av semestern om man inte kväver en maginfektion i sin linda. Vi rekommenderar att man ringer larmcentralen och får behandling meddetsamma i stället för att se tiden an och riskera att infektionen utvecklar sig till något mer allvarligt än nödvändigt, säger Karin Tranberg, divisionschef på SOS International, i ett pressmeddelande

Så kan du förebygga sjukdom

  • Förebygg turistmage med god handhygien. Använd gärna handsprit.

  • Drick inte vatten från vattenkranen.

  • Var uppmärksam på vad du äter. Stekt och kokt mat minskar risken för maginfektioner.

  • Ge gärna barnen badpauser och se till att hålla öronen torra efter bad. Det minskar risken för obehag i öronen.

  • Se upp med solen. Använd solskydd och håll dig i skuggan mellan kl. 12 och 15.

  • Var uppmärksam på att små barn och äldre människor tål solen och värmen sämre.

  • Upprätthåll vätskebalansen genom att dricka vatten.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA