Då fejkar vi sjukdom för att vara lediga

Publicerad:
Uppdaterad:
Augusti och januari är månaderna då vi svenskar gärna låtsas vara sjuka för att vara lediga.
Foto: Getty
Augusti och januari är månaderna då vi svenskar gärna låtsas vara sjuka för att vara lediga.

Semester

En solig sensommardag i augusti eller en slaskig dag i januari – då sjukskriver vi svenskar oss för att stanna hemma från jobbet.
En undersökning från Travellink visar att drygt en femtedel av oss har fejkat sjukdom för att vara ledig.

Hösten kryper allt närmare, men värmen är fortfarande kvar i stora delar av landet och solen får oss att vilja njuta lite längre av det som är kvar av sommaren. Augusti är den månad då många av oss kan tänka sig att bli ”förkylda” för att kunna stanna hemma från jobbet en dag för att vara ute i solen. Det visar en ny undersökning från resebyrån Travellink. De har intervjuat 9 000 människor från hela Europa för att ta reda på hur många som kan tänka sig att låtsas vara sjuk och varför.

Svenskar oftare ”sjuka”

Svenskarna toppar listan över de som är mest låtsassjuka i Europa, 22 procent av oss kan tänka sig att sjukskriva sig utan att vara sjuk. Augusti är den mest populära månaden då vi (9 procent) kan tänka sig att ta ut en sjukdag, men även en slaskig januaridag lockar till fusk (7 procent).

– Bland de som sjukanmält sig för att passa på att ta ledigt, har 9 procent inte tänkt sig för utan uppdaterat sina sociala medier med semesterinlägg. Det är nästan dubbelt så många som det internationella genomsnittet. Men bara 3 procent av svenskarna har blivit påkomna av en chef eller kollega, säger Maryline Morini, chef över kundkommunikationen på Travellink.

Billigare flyg

Den främsta anledningen till att svenskarna kan tänka sig att ta ut en sjukdag för extra ledighet, är för att minska kostnaderna för en planerad resa (26 procent), till exempel att flyget blir billigare vid avresa en dag tidigare. 24 procent kan tänka sig att låtsas vara sjuka för att få lite extra ledighet och spara sina semesterdagar till en annan tidpunkt. Det är den högsta siffran bland de undersökta länderna. Mest ärliga är portugiserna där ”bara” 13 procent kan tänka sig att göra på samma sätt.

De vanligaste anledningarna till att svenskarna kan tänka sig att ta ut en sjukdag för semester (snittet internationellt).

  • För att dra fördel av att spara pengar på semestern, 26 procent (20 procent)

  • För att spara semesterdag till en annan semester senare på året, 24 procent (20 procent)

  • För att dra fördel av en bättre flygtid och få ut mer av semestern, 23 procent (20 procent)

  • För att ge sig själv mer tid att förbereda en resa genom exempelvis packning, 15 procent (16 procent)

  • För att ansluta till en semester med vänner/familj som man annars inte haft möjlighet att delta i, 14 procent (19 procent)

Så gjordes undersökningen

Uppgifterna baseras på en undersökning genomförd av OnePoll. 9 000 personer från Tyskland, Frankrike, Spanien, Portugal, Italien, Norge och Sverige har deltagit i enkäten. 500 av dessa är svenskar. OnePoll är medlem av ESOMAR (världsorganisation för marknad-, opinion- och sociala undersökningar). 

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA