Därför ska du åka på långresan efter jul

Då åker flest på vinterns resor

Uppdaterad 2019-11-25 | Publicerad 2019-11-23

Långresor under jul och weekendresor över nyår – det lockar svenskarna.

Runt jul och nyår är det en hel del personer som väljer att lämna Sverige för en solresa eller en weekend i en europeisk storstad. Men när åker alla? Och hur påverkas priserna? Det har resebyrån Travellink undersökt.

Perioden runt jul och nyår är det populärt att åka utomlands. Vissa reser till värmen i Spanien eller Thailand, andra väljer lite närmare resmål som Tyskland och Storbritannien. Att det i år inte krävs jättemånga semesterdagar för att få en lång, sammanhängande ledighet gör att utlandsresor kan vara ännu mer attraktiva i år.

– Många behöver bara ta fem dagar ledigt för att få två veckor sammanhängande semester. Då hinner man åka lite längre, som till Thailand eller USA, säger Bettina Lemeßier, kommunikationschef på Travellink i Norden, i ett pressmeddelande.

Dagen då flest reser utomlands innan jul är 21 december, 21 procent av bokningarna är satta med avresa på den dagen. 22 och 23 december går lite färre avgångar, 16 respektive 15 procent av bokningarna. Allra flest reser dock precis innan nyår, 34 procent av bokningarna har avresedatum 30 december.

Vissa resor billigare runt nyår

Om du ska boka en långresa kan det vara ekonomiskt att vänta med att åka till efter jul, priserna runt nyår är billigare. Om du ska åka på en weekendresa i Europa är det dock dyrare att åka under nyår jämfört med över julhelgen, enligt Travellink.

– Då nyår gärna firas i en närliggande storstad sjunker efterfrågan på långresorna. Så den som vill uppleva Asien, och kan vara ledig efter årsskiftet, gör en bra deal genom att fira jul hemma och resa efter nyår istället, säger Bettina Lemeßier.

Att vänta med långresan till runt nyår kan vara mer ekonomiskt.

Stora skillnader i pris

När och hur du bokar din resa kan ha stor påverkan på priset. Enligt Hotell- och resesöksajten Momondo kan du spara pengar på att avlägga din resa på en tisdag istället för en söndag. Priset för resan kan då bli upp till 23 procent billigare om du reser inom Europa, och 13 procent billigare om du reser utanför Europa. Hur långt i förväg du väljer att boka din resa påverkan även, och enligt sajten är det bäst att boka weekendresan 63 dagar innan avfärd och långresan 51 dagar innan avfärd.

– Årets data visar återigen att priset varierar mycket beroende på när du bokar, och att det verkligen lönar sig att grotta ner sig i sökdatan, säger Lasse Skole Hansen, talesperson för Momondo, i ett pressmeddelande.

Då reser flest svenskar under jul och nyår

Innan jul: 21–29 december
21 december (21%)
22 december (16%)
23 december (15%)
Resten av resorna är utspridda över de övriga dagarna

Efter jul: 30 december – 5 januari
30 december (34%)
2 januari        (17%)
4 januari        (14%)
Resten av resorna är utspridda över de övriga dagarna

Topp 10 resmål under julhelgen

Spanien
Tyskland 
Storbritannien 
Frankrike
Thailand
Sverige
Italien
USA
Portugal
Polen

Topp 10 resmål under nyår

Spanien
Thailand 
Sverige 
Frankrike
Polen
Tyskland
Chile
Österrike
Sydafrika
Storbritannien 

Källa: Travellink. Statistiken är baserad på bokningar som avser resor mellan 21 december 2019 och 5 januari 2020. 

LÄS VIDARE