Publicerad:

Ferrari hotar att lämna F1 – stort bråk med McLaren

Av: Anna Andersson

Publicerad:

Formel 1 är överens om att sänka kostnaderna - men teamen är inte överens om hur budgettaket ska se ut.

Det har startat ett stort bråk mellan de klassiska teamen Ferrari och McLaren.

– Vi befinner oss i en tid där F1:s framtid står på spel, säger McLarens VD Zak Brown.

 Ferraris teamchef Mattia Binotto och McLarens VD Zak Brown.
Foto: TT
Ferraris teamchef Mattia Binotto och McLarens VD Zak Brown.

F1 planerade en stor regeländring till 2021, men på grund av den rådande pandemin har den skjutits till 2022.

Det enda stora förändringen som är kvar till 2021 är det budgettak som ska motverka de skenande kostnaderna inom sporten. Under 2019 bestämde teamen att taket från och med 2021 skulle ligga på 175 miljoner dollar ( 1,7 miljarder kronor) per säsong, det inkluderar dock flera undantag och tanken är att taket framöver ska sänkas ytterligare.

F1 har inte startat säsongen 2020, samtliga team har stängt sina fabriker och nu kräver flera team att budgettaket ska sänkas ytterligare. Just nu diskuterar teamen, F1 och FIA (det internationella bilsportförbundet) en sänkning till 145 miljoner dollar ( 1,46 miljarder kronor), samtidigt som vissa team vill sänka taket till 100 miljoner dollar ( 1 miljard kronor).

Den eventuella sänkningen ogillar Ferrari starkt.

– 145 miljoner dollar är en ny och väldigt krävande nivå jämfört med vad vi bestämde oss för i juni förra året. Vi kan inte nå den utan att offra väldigt mycket, då tänker jag framförallt på vår personal, säger Ferraris teamchef Mattia Binotto till The Guardian.

Ferrari hotar med att lämna F1

Därför hotar det enda team som varit med i VM i Formel 1 varje år sedan starten 1950 kan lämna sporten.

– Sänks taket ännu mer vill vi inte hamna i en position där vi måste hitta över andra möjligheter att utöva den racing som finns i vårt DNA.

Det uttalandet har fått McLarens VD att reagera starkt.

– Ärligt talat, jag saknar ord för att ens kommentera det. Jag anser att vi alla märker att vi upplever den svåraste krisen som världen har ställts inför under senare tid. Hela länder och industrier har stängts ner, citeras Zak Brown efter en videokonferens med bland annat motorsporttotal.

”F1 överlever utan Ferrari”

Just budgetfrågan är en stor diskussion inom F1, de tre stora teamen Ferrari, Mercedes och Red Bull drar åt ett håll och de sju mindre teamen åt ett annat. Enligt F1-Incider kan Mercedes tänka sig en budgetkrävs på 145 miljoner dollar, men stallet är överens med Ferrari och Red Bull om att de team som levererar komponenter till kundteamen bör ha ett högre budgettak än kundteamen.

– Jag skulle hata om Ferrari lämnar sporten, jag vill inte att något team ska lämna F1, säger Brown.

McLarens VD påpekar att han tror att sporten överlever med 18 istället för 20 bilar och att någon annan motortillverkare skulle kunna ta över ansvaret för Ferraris kunder, Alfa Romeo och Haas.

– Om vi å andra sidan sätter budgetgränsen för högt och därmed driver bort de som skulle kunna tänka sig att investera i Formel 1 tror jag inte att F1 överlever med 14 bilar. 16 är på gränsen, men 18 bilar går, säger han.

– Formel 1 kan överleva utan Ferrari, men jag skulle föredra om de stannar kvar. Det gör sporten bättre.

Samtliga F1 team har stängt sina fabriker, sporten har flyttat fram sommaruppehåller från augusti och förbereder för att kunna starta säsongen i Österrike i juli, men ännu finns inga definitiva besked.

– Vi befinner oss i en situation där F1:s framtid står på spel, om vi faller tillbaka till gamla invanda mönster. Om vi däremot ser framåt och arbetar med den tid vi lever i kan vi inte bara överleva krisen utan också gå stärkta ur den, säger Zak Brown.

– Då vinner F1 och då vinner vi alla.

F1-bloggen med snacket kring en spännande comeback comeback och Sebastian Vettels kontrakt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: