Ex-förbundskaptenen Peter Sartz knäcktes av anklagelserna

Bryter tystnaden: ”Jag har inget liv kvar”

Uppdaterad 2023-09-10 | Publicerad 2023-09-07

På söndag inleds lag-EM i bordtennis.

Samtidigt funderar förre svenske förbundskaptenen Peter Sartz på att ta sitt liv.

– Det Svenska bordtennisförbundet har tagit mitt liv i från mig, säger han till Skånesport.

Årets stora, svenska pingisfest börjar i Malmö på söndag och pågår hela nästa vecka: lag-EM för damer och herrar.

En av svensk bordtennis mest framgångsrika tränare de senaste decennierna, Peter Sartz, som var förbundskapten för damerna 2017–19 och bland annat tränade Truls Möregårdh när denne var ung, kommer inte att visa sig där trots att han bor strax utanför Malmö.

Han fick sparken som förbundskapten under uppmärksammade former 2019, en process som inleddes redan 2017 när två petade, unga spelare skrev ett protestbrev till förbundet som sammanlagt tio spelare undertecknade där det bland annat stod att ”vår förbundskapten Peter Sartz har en jargong som tidvis är sexistisk, rasistisk och funkofob”.

Sartz var förbundskapten i Österrike under en kort period efter det men låg lågt medialt. Först nu, fyra år senare, bryter han tystnaden i en intervju med Skånesport.

– Jag var för svag för att stå upp för mig själv och är det egentligen fortfarande. Men jag måste komma framåt och en del av det är att berätta för omvärlden min syn på allt som hände, med fakta och med ord. Sedan får folk tro vad de vill, säger han till sajten.

”Blev belönad med ett justitiemord”

Sartz är starkt kritisk till det Svenska bordtennisförbundet och den utredning man tillsatte 2019, efter att anklagelserna tagit ny fart, och som i slutändan gjorde att han fick sparken.

I dokument som Skånesport tagit fram skriver representanter för förbundet också:

”Utredningen i sig gav oss ingen ny information. Rapporten specificerade inte några situationer eller tidslinjer som på något sätt kunde koppla ihop de första anklagelserna från spelare X. Det bör tas hänsyn till att ingen av de svenska toppspelarna hade några negativa kommentarer – snarare tvärtom. De kände att Peter var en bra coach för dem”. 

Han menar att förbundstopparna vek sig för medietrycket. Detta kan Skånesport på sätt och vis styrka med dokument, nämligen det svar det svenska förbundet gav till Österrikes bordtennisförbund, som ville anställa Sartz efter att han fått sparken från Sverige och frågade vad den egentliga anledningen var att man bröt samarbetet med Sartz.

Där skrev förbundets sportchef Mikael Andersson bland annat:

”Sammantaget – vi känner att hela situationen på grund av många anledningar eskalerade utom kontroll (mediatryck) och att det bästa alternativet för oss var att ta in en ny tränare för damlaget.”

Sartz fick jobbet, starkt rekommenderad av samma förbund som just hade sparkat honom. Det danska förbundet, där han hade jobbat i 18 år och 2005 tagit herrarna till sitt första och hittills enda EM-guld i lag, rekommenderade också Sartz – efter en egen, intern utredning som inte visade några oegentligheter.

– Jag litade på min arbetsgivare och blev belönad med ett justitiemord. Det kostade mig livet. För jag har inget liv kvar, säger han.


Lag-EM i bordtennis: Allt om bordtennis-EM i Malmö

”59 år, ensam och totalt nedbruten mentalt”

Sartz stannade bara ett halvår i Österrike. Sedan orkade han inte längre på grund av anklagelserna hemma i Sverige.

– Det finns inte en dag jag inte tänker på att avsluta mitt eget liv. Bordtennis har alltid varit mitt kall i livet. Jobben växer inte på träd precis och även om jag mått tillräckligt bra psykiskt hade det varit svårt nu. Jag är 59 år, ensam och totalt nedbruten mentalt.

Hans privata situation har också påverkats starkt.

– Mitt mående, min djupa, djupa depression, har gått ut även över familjen. Jag och min fru befinner oss i en skilsmässa. Ekonomiskt har allting rasat. Det viktigaste i världen för mig är min tolvåriga dotter. Hade hon inte funnits – vad hade det varit för mening med att fortsätta?

Han fortsätter:

– Att bli anklagad och uthängd som ett sexistiskt svin, förlora jobbet för rykten och bli sviken av de människor man haft närmast sig i årtionden. Jag kan inte beskriva hur det påverkar en människa. Man blir utspottad och oönskad.

På frågan om han någonsin kommer att jobba med bordtennis igen svarar han:

– En del av mig vill det. Men just nu har jag svårt att tänka mig hur det skulle fungera. Att åka utomlands orkade jag inte med. Psyket klarar det inte, om jag ska förenkla det grovt. Och i Sverige är det otänkbart. De har dödat min glädje och passion. Ett första steg hade kunnat vara att komma ner i en lokal och jobba med unga talanger i någon klubb bara för skojs skull. Men man ska ju leva också. Och mitt liv har det Svenska bordtennisförbundet tagit ifrån mig.

Förbundets svar

Thomas Buza, förbundschef på Svenska bordtennisförbundet, säger så här efter att ha läst Peter Sartz uttalanden.

– För det första är det viktigt att poängtera att det här är en otroligt sorglig historia. Jag tycker det är jättetråkigt och väldigt sorgligt.

– Vår bild är att vi (förbundet) har gjort mer än det vi kom överens om i det avtal vi tog fram i samband med hans avgång. I övrigt kommer jag inte kommentera saken ytterligare, eftersom vår styrelse har valt att sekretessbelägga den här utredningen av hänsyn till de inblandade, för det är människor det handlar om.

Såhär i efterhand, borde ni ha agerat annorlunda?

– Som sagt, jag har inga mer kommentarer.

Följ ämnen i artikeln