Slutspelsderby väntar mellan AIK och Hammarby

Kan gå ut över bortalagens klackar

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

I Stockholm vankas det derbyfeber när AIK och Hammarby kommer att göra upp mot varandra i två åttondelsfinaler.

Var AIK:s hemmamatch ska spelas är oklart och det kan komma att bli två bandymatcher utan motståndarklackar.

AIK hade chansen att gå upp till sjätte plats och därmed säkra en direktplats i kvartsfinalen. Då hade man dock behövt förlita sig på att Hammarby skulle vinna sin match mot Broberg/Söderhamn.

Så blev inte fallet.


HELA BANDYSLUTSPELET SÄNDS I SPORTBLADET PLAY!


Hammarby förlorade på bortaplan med 3–5 och slutade därmed tia i grundserien. AIK förlorade hemma mot Västerås med 3–6 och slutade sjua.

Oklart var matchen spelas

De två Stockholmsrivalerna kommer nu att mötas i två åttondelsfinaler där Hammarby inleder hemma på tisdag och AIK har hemmaplan på torsdag.

Var torsdagsmatchen ska spelas är dock oklart. Det beslutet tas på måndag då Hammarby, AIK, Polisen och Riksidrottsförbundet ska mötas och diskutera upplägget.

– Det är inte vi som avgör det. Det är tillståndsenheten, det vill säga Polisen som avgör det i samråd med föreningen, säger Hammarbys ordförande Anders Gidrup.

Bråk i tidigare möte

Utfallet kan dock komma att gå ut över bortalagets supportrar.

När lagen möttes på Zinkensdamm i början av januari blev det bråk mellan supportrar och Hammarby fick böta 10 000 kronor. Med den matchen i åtanke har det tidigare anordnats möten för att diskutera en potentiell åttondel mellan rivalerna och då har polisens arbetshypotes varit att spela matcher på respektive lags hemmaplan – utan motståndarklackar.

– Från Hammarbys sida spelar vi på Zinkens på tisdag och ser framemot att möta AIK på Bergshamra eller Östermalms IP på torsdag, säger Anders Gidrup.

Gidrup säger att det lutar åt att det blir matcher på respektive lags hemmaplan utan bortaklack. Men AIK vill spela båda på Zinkensdamm.

– Vi vill att vi ska få in fler supportrar, säger AIK:s ordförande Marco Engborg.

Saftig extrakostnad

Skulle det dock bli så att båda matcherna spelas på Zinkensdamm och med bortaklackar kan det bli en saftig kostnad för den klubb som står som hemmalag.

Enligt Anders Gidrup är det ett krav på extra staket och det är en kostnad som kommer att landa på 110 000 kronor. Sedan tillkommer extra kostnader för säkerhetsvakter, som enligt Gidrup kan landa på 50 000 kronor.

– Alla logiskt tänkande förstår att det är en olycklig kostnad, och det är tråkigt att det kommer behövas. Men de där staketen som är kravet kostar så mycket, säger han.

Senast AIK spelade hemma mot Hammarby anordnades matchen på Östermalms IP, eftersom Bergshamra inte klarade av polisens säkerhetskrav. Men spel på Östermalms IP hinner man inte få ihop på fyra dagar, enligt Marco Engborg.

I den andra åttondelsfinalen möts Motala och Vetlanda.

Publicerad:

LÄS VIDARE