Svenska stjärnornas stöd till norska konkurrenten

”Kommer att göra allt”

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

TORSBY. Ingvild Flugstad Östberg har klivit över gränsen igen och riskerar att missa hela säsongen.
Frida Karlsson förstår vad den norska stjärnan går igenom.

– Jag tror att hon kommer att göra allt för att komma tillbaka stark, säger hon.

Torsby bjöd i veckan på vackert väder och en fridfull träningsmiljö för det svenska skidlandslaget.

Distansåkarna Frida Karlsson, Ebba Andersson och Charlotte Kalla hade alla sina motgångar förra säsongen, men inför VM-året som väntar haglar formbeskeden.

En konkurrent som har det tyngre är Ingvild Flugstad Östberg. Den norska stjärnan dras med en överbelastningsskada. I ambitionen om att rehabilitera hälskadan hon drog på sig i mars har hon drabbats av en stressfraktur i foten.

”Givetvis väldigt tungt”

Under förra säsongen kom hon tillbaka från en komplicerad period då hon inte kunde uppfylla alla krav i hälsotesterna och fick tävlingsstopp. Nu har hon klivit över gränsen igen.

– Det är givetvis väldigt tungt och jag gör mitt bästa för att ta mig genom det här. Balansen mellan träning, vila och kost har inte varit optimal, sa Östberg nyligen i ett pressmeddelande.

Enligt VG är den medaljmeriterade 29-åringen beredd på att hela säsongen kan spolieras.

Ingvild Flugstad Östberg.
Foto: Terje Bendiksby / TT NYHETSBYRÅN
Ingvild Flugstad Östberg.

De svenska åkarna lider med norskan, som de känner väl från spåren.

– När jag läste om det blev jag inte glad för hennes skull för jag vet hur det är att vara skadad och hur det är när man får negativa besked. Det är inget man önskar en annan åkare. Jag hade hoppats på att allt skulle vara som vanligt för henne med tanke på den säsong hon hade förra året, säger Ebba Andersson som skickar en hälsning till "Flugan".

– Jag sänder en massa peppande hälsningar till henne och hoppas att hon ska ta sig igenom den här perioden på bästa sätt.

”Vet vilken pannben hon har”

Charlotte Kalla tror att Ingvild Flugstad Östberg kommer tillbaka stark.

– Det var jättetrist att få beskedet att hon skadat sig igen. Jag vet vilket pannben den där bruden har så jag hoppas att hon kan ta det med ro och läka skadan, säger hon.

Frida Karlsson vet delvis vad sin norska konkurrent går igenom. Förra året fick det svenska stjärnskottet själv tävlingsförbud.

– Antagligen har hon pushat kroppen lite för hårt lite för länge och då är det klart att man får konsekvenser av det, säger Frida Karlsson.

För att balansera rätt inför kommande säsong monitorerar Frida Karlsson flertalet faktorer i sin träningsvardag.

– Jag har större respekt för det nu. Jag har optimerat balansen i och med avbrottet i vintras, säger hon.

Under coronapandemin har Frida Karlsson kunnat genomföra träning på hemmaplan vilket givit henne trygghet och bevisligen resultat då hon slagit rekord i det så kallade Hallstatestet två gånger.

– Jag tänker att jag har utvecklat min hjärt- och lungkapacitet, säger den nyblivna 21-åringen.

Publicerad:

LÄS VIDARE