Mejla

Johanna Frändén

Frändén: Elitidrottsmän tar inte corona på allvar

Publicerad:

LISSABON. Att Sverige möter ett decimerat Portugal är förstås goda nyheter.

Att Cristiano Ronaldo och kompani äter mysiga lagmiddagar under brinnande pandemi är bara obegripligt.

Corona-beteendet är inte bara en fråga om privatmoral, det är också en riskfaktor som många fotbollsstjärnor tycks sakna immunitet mot.

Ännu en superstjärna smittad av coronaviruset, ännu en rad frågetecken om försiktighetsåtgärder och eget ansvar.

Cristiano Ronaldo sällar sig till en lång lista över idrottsstjärnor som testat positivt för covid-19 och det finns sannolikt ingen anledning att oroa sig över det enskilda fallet. Däremot finns frågor att ställa.

Ett uttalande värdigt en vitrysk diktator

Låt oss reda ut en sak direkt: Den privata coronamoralen har blivit den nya karaktärsfrågan och att ange grannar, okända människor på uteserveringar eller kollegor är inte ett noblare beteende för att det handlar om en pandemi.

Låt oss reda ut en sak till: Cristiano har sannerligen visat tveksammare omdöme vid andra tillfällen i karriären, han har ett grovt skattebrott och en nedlagd våldtäktsanklagelse med mycket graverande omständigheter bakom de senaste åren.

Med det sagt måste man få undra hur i hela världen en av planetens mest avgudade idrottsikoner resonerar när han lägger upp bilder från en mysig lagmiddag två dagar före match, med 25 killar influgna från olika klubblag och länder kring ett och samma bord.

– Ingen vet exakt hur covid smittar, sa Portugals förbundskapten Fernando Santos i går.

”Rock n’ roll! Men livet går vidare.” svarade den portugisiska förbundskaptenen på frågan om hur han ser på Ronaldos smitta.
Foto: BILDBYRÅN
”Rock n’ roll! Men livet går vidare.” svarade den portugisiska förbundskaptenen på frågan om hur han ser på Ronaldos smitta.

Det är ett uttalande värdigt en vitrysk diktator. Det är förstås inte helt klarlagt exakt hur alla smittovägar ser ut, men att befinna sig nära andra människor är en mig veterligen helt klarlagd riskfaktor. (På frågan hur han ser på Ronaldos smitta svarade Santos: ”Rock n’ roll! Men livet går vidare.”)

”Allergisk mot restriktioner”

Den italienska – Rombaserade, ska tilläggas – tidningen Corriere dello sport gjorde i går ett snabbt kollage på Cristiano Ronaldos alla bilder med dålig social distansering de senaste månaderna med rubriken ”Allergisk mot restriktioner”.

Efter mötet med Spanien häromdagen, då Ronaldo brutit mot Juventus karantän för att kunna vara på plats, har bilder med CR7 och den gamle lagkamraten Sergio Ramos arm över axeln dykt upp.

Middagsbilden från Ronaldos egna sociala medier väcker kanske ännu mer frågan om hur fotbollsspelare värderar och riskminimerar.

Foto: BILDBYRÅN
Cristiano Ronaldo testades positivt och isolerades direkt i sitt rum. Från balkongen stod han och skrek att han ville spela.

Elitidrottsmän, ofta besatta av skadeförebyggande detaljer och minutiös rehabilitering, tycker uppenbart inte att det här är riktigt på allvar.

Annars hade de väl inte riskerat flera veckors frånvaro bara för att få sitta ner med sina lagkamrater och snacka lite skit?

Annars hade väl inte halva PSG:s spelartrupp åkt på gemensam semester på Ibiza (och kommit tillbaka smittade) efter förlusten i Champions League-finalen i augusti?

Man kan fråga sig om informationen inte nått fram, om fotbollsspelare har svårt att processa den, eller, vilket kanske ligger närmre till hands, om de tror att de är odödliga. För vad är egentligen nyttan av att omge sig med dietister, fysioterapeuter och massörer om man inte håller sig borta från den största hälsorisken av alla? Kan man fråga sig.

Ett ovärderligt drag i coronatider

Janne Andersson trippade lätt kring frågan på tisdagens presskonferens, liksom Marcus Berg.

De är förstås medvetna om att de slipper det enskilt största hotet på José Alvalade-stadion i kväll, i en match där Sverige desperat behöver en poäng. Om Jannes gäng lägger andra halvlek mot Kroatien på minnet (och Pontus Jansson rensar sin misslyckade rensning från hårddisken) finns alla skäl att tro på det.

Foto: BILDBYRÅN
– Vi försöker skydda oss så gott det går, sa Marcus Berg på tisdagens presskonferens.

Portugal var bättre än Sverige på Friends häromveckan främst av två skäl: Ett svenskt rött kort och en Ronaldo i övermänsklig form.

Att Emil Forsberg verkar utebli för Sverige är däremot trista nyheter. Hans kreativitet och speluppbyggaregenskaper är alltid en tillgång för landslaget. Efter en strålande andra halvlek mot Kroatien senast hade en Forsberg i form kunnat störa Portugals defensiv ordentligt.

Men Janne Andersson har gett sig den på att bygga ett lag där ingen är oersättlig. Ett ovärderligt drag i coronatider.

Av: Johanna Frändén

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.