Mejla

Robert Laul

Laul: Svensk fotbolls största ekobrottshärva är ett faktum

FOTBOLL

Svensk fotbolls största ekobrottshärva är ett juridiskt faktum.

Åtminstone fram till att hovrätten har sagt sitt.

Det är en jätteskandal som dels fått enorma konsekvenser, dels avslöjat Svenska Fotbollförbundets oförmåga att hantera när fotboll blandas med verklighet.

Summorna är högre, fängelsestraffen längre.

Därför är det svindleri Daniel Kindberg och hans kumpaner nu fälls för – och som har gynnat Östersunds FK ekonomiskt – en värre skandal och en större ekobrottshärva än exempelvis fifflet som företrädare för IFK Göteborg fälldes för i mitten av −00-talet.

Ångermanlands tingsrätt dömer Daniel Kindberg till tre års fängelse för grov trolöshet mot huvudman samt grovt bokföringsbrott. Summorna det handlar om i de respektive åtalspunkterna är 8,8 miljoner kronor samt 3,8 miljoner kronor.

En av ÖFK:s största och viktigaste sponsorer – ”Sollefteåföretagaren” – döms till 2,5 års fängelse för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott i samma härva.

Rätten går på åklagarens linje

Daniel Kindberg var under tiden för gärningarna ordförande för Östersunds FK. Åklagarsidan har beskrivit en brottsplan där ett syfte var att gynna fotbollsklubben ekonomiskt. Denna brottsplan köper Ångermanlands tingsrätt rakt av:

”Bedömningen grundas på att de åtalade kommit överens om en brottsplan och att en av dem styrt hur hur olika fakturor skulle utformas och skickas”, skriver Ångermanlands tingsrätt.

Med ”en av dem” åsyftas Daniel Kindberg, den förre ÖFK-ordföranden. Det är mot den bakgrunden ett historiskt misslyckande att Svenska Fotbollsförbundet står handfallna utan regelverk som ens kan pröva saken fotbollsjuridiskt. Samma jävla förbund som 2004/05 skickade Örebro SK ur allsvenskan för en bagatell jämförelsevis, tror jag många ÖSK-fans känner i dag.

Magnituden av den här skandalen – frågan måste ställas om det är svensk fotbolls största skandal någonsin alla kategorier? – förintar SvFF:s trovärdighet på området verkligheten. Åtminstone fram till hovrätten ska säga sitt.

Men det lär inte bli en lätt överklaganderesa för Daniel Kindberg och hans kompanjoner i nästa instans.

En ambitiös dom

Enligt domen från Ångermanlands tingsrätt tycks rättens ordföranden och nämndemännen ha bedömt faktura för faktura så långt det varit möjligt. Ambitiöst är det minsta man kan säga om rättens arbete i sådana fall:

”Enligt tingsrättens mening är det tillräckligt för en fällande dom att åklagaren styrker att viss del av de arbeten som fakturorna omfattar inte har utförts”, skriver de i domen.

Vidare slår rätten fast att:

”Utredningen visar att det fakturerande bolaget inte hade tillräckligt med personal för att utföra arbete i den omfattning fakturorna angav och inte heller tillräcklig tillgång till drivmedel”.

I domen tillskrivs de tidiga polisförhören – där de tre nu dömda erkände hela upplägget för att sedan ta tillbaka allt – ett stort värde eftersom förhören består av ”utförliga, detaljerade och upprepade uppgifter”.

Rätten skriver:

”Det kan uteslutas att de kunnat lämna sådana uppgifter om de inte vore sanna”.

”Tung formulering”

Det är en tung formulering.

Rätten menar att Daniel Kindberg och ”Peabmannen” (den tredje dömde) fullbordar brottet grov trolöshet mot huvudman i det sista ledet av faktureringsprocessen, då den andra attesteringen av de osanna fakturorna görs:

”Brottet är fullbordat när Daniel Kindberg och (”Peabmannen”) gjort vad som krävs för att fakturorna skulle betalas. De har därför gjort sig skyldig till trolöshet mot huvudman när det gäller fakturor där de utfört attest 2”.

Det är i åtalspunkt sju som brottsligheten kommer allra närmast Östersunds FK. Det handlar om helägda ÖFK-dotterbolaget Driftaren AB. Driftarens uppgift är att skapa intäkter till ÖFK och under 2013 bokfördes 15 fakturor till ett värde av 3,8 miljoner kronor – trots att Daniel Kindberg var medveten om att fakturorna var osanna, enligt Ångermanlands tingsrätt.

Daniel Kindberg var formell företrädare fram till mars 2013 då han avgick som ordförande för Driftaren. Därefter har han varit faktiskt företrädare resten av 2013, enligt domen. Det bevisas av att personer i ÖFK har vänt sig till Daniel Kindberg för att ställa frågor om att låna pengar av Driftaren vilket är ”en åtgärd som ankommer på styrelsen”.

Rätten skriver:

”Av den skriftliga bevisningen (…) framgår att Daniel Kindberg haft en aktiv roll och delaktighet i Driftarens ekonomi under 2013 även sedan han avgick från styrelsen”.

Därmed anser Ångermanlands tingsrätt att brottsplanen är bevisad i alla olika delar – och dömer de åtalade till förhållandevis långa fängelsestraff.

Å andra sidan slipper den part som mest av alla gynnats av brottsligheten – Östersunds FK – helt undan idrottsjuridisk påföljd eller ens prövning eftersom Svenska Fotbollförbundet varken har ett regelverk eller haft någon uppenbar vilja att hantera den här typen av situationer.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vilken EM-succé! Klicka hem Sportbladets unika Isak-tröja! Begränsat antal - först till kvarn

Sportbladet

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Av: 

Robert Laul

Publisert:

LÄS VIDARE

Daniel Kindberg döms till tre års fängelse

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Domen mot Daniel Kindberg

Daniel Kindberg

Östersunds FK