Allsvenskan i fotboll

Regeländring föreslås efter att ÖFK gått fria

Förbundet kan inte straffa Östersunds FK trots domen mot Daniel Kindberg

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

Daniel Kindberg fälls i domstol men Östersunds FK går ändå fria i idrottens egna juridiska instanser.

Nu föreslås att preskriptionstiden gällande möjligheten till tvångsdegradering inom fotbollen förlängs.

– Anledningen till att vi kikat på det är så klart det här ärendet, säger Svenska fotbollförbundets chefsjurist Anders Hübinette till Sportbladet.

Östersunds FK var föremål för anmälningar både till Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd och representantskapsmöte efter åtalet om ekonomisk brottslighet mot kubbens tidigare ordförande Daniel Kindberg. Anmälningar som dock drogs tillbaka av Licensnämnden efter att Riksidrottsförbundet slagit fast att preskriptionstiden på två månader från att en misstanke blivit känd till att en anmälan ska vara upprättad hade löpt ut.

Licensnämnden anmälde helt enkelt för sent.

”Lämpar sig inte”

Det gör att SvFF nu inte kan straffa Östersunds FK trots att Daniel Kindberg döms i tingsrätten för ekonomisk brottslighet. Brottslighet som varit direkt kopplad till ett helägt dotterbolag till ÖFK och som gynnat klubben ekonomiskt.

– De anmälningar som licensnämnden lämnat in har dels blivit preskriberade och till följd av det återkallade. Så nej, det finns inget ärende inom fotbollen gällande de här åtalade gärningarna, säger förbundets chefsjurist Anders Hübinette.

Är det här bara ett misstag av Licensnämnden eller ett juridisk problem för SvFF?

– Jag kan bara konstatera att två månaders preskriptionstid kanske inte lämpar sig så väl för komplexa ekonomiska utredningar och påståenden om ekobrott. Det ligger nu också ett förslag till representantskapsmötet i slutet av november avseende fotbollens bestämmelser om möjlighet till tvångsdegradering att förlänga preskriptionstiden så att du i framtiden ska kunna göra en anmälan upp till sex månader efter det att en dom vunnit laga kraft. Där blir det en skillnad gällande möjligheten till degradering, om representantskapet beslutar om att ändra den regeln.

”Kan inte väckas till liv igen”

Hur fort kan den regeln ändras?

– Det gäller i så fall omedelbart men är framåtsyftande på det sättet att en gärning som varit preskriberad inte retroaktivt kan väckas till liv igen. Det är en princip som gäller i den allmänna straffrätten och som bör gälla inom idrotten också.

Så om det kommer en överklagan och efter det en ny dom i det här fallet kan den i sin tur inte anmälas genom den nya regeln?

– Nej, inte om det handlar om samma agerande som varit föremål för det här åtalet. Då måste det handla om helt nya omständigheter eller ett annat agerande än det åtalade.

Hur påverkar det fotbollens trovärdighet att Kindberg fälls av domstol men ÖFK inte kan straffas av fotbollen?

– Jag kan bara konstatera att det är på det viset och att den gällande preskriptionstiden ny föreslås att ändras. Anledningen till att vi kikat på den är så klart det här ärendet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Daniel Kindberg döms till tre års fängelse i tingsrätten

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Daniel Kindberg

Östersunds FK

Fotboll

Svenska fotbollförbundet