Förklaringen till oväntade ilskan

Därför sågade Zlatan tv-spelet

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Zlatan Ibrahimovic kom med en oväntad attack mot tv-spelsjätten EA Sports.

Bakgrunden?

Ett infekterat bråk mellan stjärnspelarnas agenter och spelarfacket Fifpro.

”Vi har ingenting att säga om detta”, skriver Fifpros kommunikationschef Raymond Beaard till Sportbladet.

Under måndagskvällen kom Zlatan Ibrahimovic med en ilsken utläggning riktad mot tv-spelsjätten EA Sports, spelarfacket Fifpro och organisationen Fifa. Han ifrågasatte om EA Sports verkligen har rätt att använda hans namn och ansikte utan ersättning.

”Vem gav FIFA EA Sport tillåtelse att använda mitt namn och ansikte? Fifpro? Jag är, mig veterligen, inte medlem i Fifpro, och om jag nu är det, så har någon satt mig där utan min vetskap via någon konstig manöver. Jag har definitivt aldrig tillåtit Fifa eller Fifpro att tjäna pengar på mig. Någon tjänar pengar på mitt namn och ansikte utan någon överenskommelse under alla dessa år. Dags att utreda”, skrev Zlatan.

Någon timme senare stämde Gareth Bale in i kritiken.

”Intressant av Zlatan. Vad är Fifpro? Dags att utreda”, skrev Tottenham-stjärnan.

Agenterna arga

Kritiken kom oväntat då både Ibrahimovic och Bale i flera års tid figurerat i tv-spelet ”FIFA” utan att klaga. Båda två har dessutom figurerat i kommersiella inslag för spelet. Zlatan prydde det svenska omslaget av ”FIFA 2002” och Bale frontade omslaget för 2014 års upplaga. De har även ställt upp på bild och gjort reklam för spelets ”ultimate team”.

1 av 3

Så varför kommer kritiken nu?

Enligt The Mirror är det spelarnas agenter som ligger bakom upproret. Den engelska tabloiden uppger att det pågår ett infekterat bråk mellan agenterna och spelarfacket Fifpro sedan Fifpro ställt sig bakom en ny Fifa-reform som stryper agenternas ekonomiska inflytande över spelartransfers.

Enligt The Mirror har både Bales agent Jonathan Barnett och Ibras agent Mino Raiola hotat att dra Fifa inför rätta.

Samtidigt skriver ansedda The Athletic att ”tusentals spelare” väntas ansluta sig till Zlatan och Bale och ta strid mot att deras namn och ansikten används i tv-spelet, enligt dem själva utan godkännande.

Vill inte kommentera

Sportbladet har varit i kontakt med Fifpros kommunikationschef Raymond Beaard. Han hälsar att hans organisation inte vill kommentera utspelet.

”Vi har ingenting att säga om detta. Om någon ändras så hör vi av oss”, skriver han i ett mejl.

EA Sports PR-chef John Reseburg lämnar via sin svenske kollega Joel Sköld följande svar på frågan hur de ser på Zlatans kritik.

”EA SPORTS FIFA är världens ledande fotbolls-tv-spel, och för att kunna skapa en genuin upplevelse år efter år samarbetar vi med ett antal ligor, lag och individuella talanger för att säkra spelarrättigheter till vår produkt. En av dessa är vår mångåriga samarbetspartner Fifpro, som i sin tur samarbetar med ett stort antal licensgivare för att förhandla fram avtal som gynnar såväl spelare som fackförbund.”

Sportbladet har även sökt Zlatans varumärkesstrateg Mika Lepistö, dock utan framgång.

Twitter skriver Zlatans agent Mino Raiola:

”Fifpro och AC Milan äger inte spelarnas individuella rättigheter, vilket jag är övertygad om att ni redan vet eftersom vi har påpekat detta flera gånger, EA Sports.”

Mino Raiola (t.h.) tillsammans med Ibrahimovic.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Mino Raiola (t.h.) tillsammans med Ibrahimovic.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.