Publicerad:

Åklagaren om Kindbergs attack: ”Magstarkt”

Av: Robert Laul

Publicerad:

Ekobrottsmyndighetens åklagare Niklas Jeppsson reagerar på Daniel Kindbergs uttalanden efter domen i Ångermanlands tingsrätt.

– Det påverkar hans trovärdighet, säger Jeppsson.

Den tidigare ordföranden för Östersunds FK, Daniel Kindberg, och två andra män, bland annat en av ÖFK:s viktigaste sponsorer, dömdes i tisdags till fleråriga fängelsestraff för ekonomisk brottslighet.

Efter att domen meddelats av Ångermanlands tingsrätt kallade Kindberg och hans advokat Olle Kullinger till presskonferens. Där gick de till attack mot rättens resonemang och slutsatser.

– Det måste betecknas som en ren rättsskandal på det sätt som domen är skriven. Det är rena falsarier, det är egna påhitt och det måste vara väldigt, väldigt ovanligt i en svensk rättshistoria att något sådant här får meddelas, sa Kindberg.

1 av 2 | Foto: Mats Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Niklas Jeppsson.

”Magstarkt”

Niklas Jeppsson, som tillsammans med Peter Jonsson utgjorde åklagarsidan under förhandlingarna i Härnösand, har inte sett presskonferensen, men reagerar kraftfullt på Kindbergs uttalanden:

– Jag tycker att det är magstarkt att kalla det falsarier och att det skulle vara ett rättshaveri när tingsrätten på goda grunder konstaterat att det inte funnits arbetskraft och drivmedel för att utföra arbetena, säger Niklas Jeppsson.

Åklagaren pekar också på att samtliga tre dömda mer eller mindre bekräftade den påstådda ”brottsplanen” i några av de första polisförhören:

– I princip dömer ju rätten efter hans (Kindbergs) egna uttalanden i inledningen av förundersökningen. Han har rätt att säga vad han vill nu och att tycka det är felaktigt dömt, men överord som hittepå och rättsskandal blir magstarka.

”Påverkar hans trovärdighet”

Niklas Jeppsson vill inte dra det så långt som att Daniel Kindbergs uttalanden undergräver förtroendet för rättsväsendet, men menar att det skadar Kindberg själv.

– Om det på verkar något är det ju hans egen trovärdighet, säger Niklas Jeppsson.

Daniel Kindberg har varit tydlig med att han tänker överklagas till hovrätten, och åklagarsidan överväger att göra detsamma. Ångermanlands tingsrätt dömde Daniel Kindberg till tre års fängelse medan Niklas Jeppsson och Peter Jonsson hade yrkat på fyra års fängelse.

– Min kollega och jag ska sätta oss ner i nästa vecka för att diskutera hur vi ska göra, avslutar Niklas Jeppsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Publicerad: