Sexdrottningens Merca på Blocket

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9

Mercedes

En bil med en ”sexig” historia.

Nu ska tyska affärskvinnan och ”sexdrottningen” Beate Uhns klassiska Mercedes säljas.

– Bilen är i väldigt fint skick och jag har aldrig sett en motsvarande Mercedes med en sådan här interiör, säger ägaren Niclas Blomquist.

En 70-talsmerca med blott 7 700 mil på mätaren.

På Sofiero Classics kommer en 450 SLC att säljas, men att det är en lågmilare i fint skick är inte det mest intressanta. Nej, det unika med den här bilen är dess historia. Mercan har nämligen ägts av tyskan Beate Uhse, Luftwaffepilot från andra världskriget, entreprenör och ”sexdrottning.

– Det är en väldigt intressant kvinna, de som är insatta högaktar henne och hon har beskrivits lite som en ”kvinnlig Wallenbergare”, säger Niclas Blomquist, delägare i Brooklands som säljer bilen.

Nazi-pilot och ”sexdistributör”

Beate Uhse är nog okänd för de flesta svenskar. Men hemma i Tyskland är hon erkänd (ökänd) och hyllad. Detta då hon efter sin karriär som krigspilot och flygess sadlade om och startade en postorderfirma för sexartiklar och instruktionsböcker för giftemål. Något som blev så framgångsrikt att hon öppnade världens första sexaffär. Uhse har för sina insatser för jämställdhet tilldelats ”Bundesverdienstrkreuz” och 1996 så öppnade hon upp ett erotikmuseum i Berlin.

Mercedesen i fråga är av årsmodell 1978 och beställdes av Beate själv. Under huven sitter det en femliters V8 god för 214 hästar. Bilen ägdes av Uhse fram till 1986 och 2004 kom den till Sverige. Men även om själva modellen inte är unik, finns det detaljer som (utöver ägarhistorien) sticker ut.

– I en handskriven anteckning i det första registreringsbeviset står det att hon beställt den här inredningen. Jag har aldrig sett någon liknande på en motsvarande Mercedes. Sen tror jag att hon nog var väldigt glad i bilen, för hon har ju fotats en hel del med den, säger Niclas.

Snubblade över bilen

Niclas berättar att han snubblade över bilen, men att han slog till direkt när han såg den.

– Det var en ren tillfällighet att jag hittade den. Jag satt och tittade på Blocket och skulle köpa en annan bil, men klickade fel. Men jag hoppade till när jag såg den här och ringde på en gång och sa att jag ville ha bilen. Jag har en lite lista med bilar som jag måste bocka av – och det här är en modell jag varit sugen på sedan jag tog körkort.

Bilen ska som ovan nämnt auktioneras ut på Sofiero Classics den 3/7.

– Priset vi satt är kanske högt, men vi vill gärna visa upp den. SL-serien ökar ju sitt värde snabbt och de senaste tio åren har det ökat nästan 100 procent. Sen är ju en bil roligare att investera i än en tavla, den går ju att använda, säger Niclas.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL