Hon spelar skjortan av världens bästa

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-26

Kinesiska Yuja Wang
har en helt unik begåvning

Yuja Wang.

Som bekant drillas numera oräkneligt många kinesiska barn i pianospel. Minst tjugo miljoner små kineser sitter dagligen och övar flitigt. Precis som i idrottsvärlden ger en sådan bredd resultat också i toppen.

Lang Lang har hittils varit mest omsusad, men nu kommer den 23-åriga Yuja Wang och spelar skjortan av den åtminstone i mina öron starkt överskattade Lang Lang.

Yuja Wang är nog den mest häpnadsväckande pianobegåvning som framträtt sedan Martha Argerish dök upp på sextiotalet. På sin andra cd, Transformations (Deutsche grammophon) spelar hon Stravinskijs Tre satser ur Petrusjka, Brahms Pagini-variationer och Ravels La Valse med ytterst subtilt differentierade variationer i klang och dynamik, och det även i de mest extrema passager. Och ett par Scarlatti-sonator för hon tyngdlöst sköna genom sin urmusikaliska och svindlande läckra klangbalans.

På sin första cd visar hon samma förmåga att utvinna nya dimensioner ur så ofta spelade verk som Chopins b-mollsonat och Liszts h-mollsonat, och det enda man kan invända mot Yuja Wang är att hon spelar mänsklig musik på ett övermänskligt sätt.

Lennart Bromander

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln