En del att förklara

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2015-06-05 | Publicerad 2015-06-03

Ungern på Bokmässan inte helt harmlöst

Bokmässan i Göteborg i september kommer att ha Ungern och Island som litterärt landstema. När man ser presentationen på mässans hemsida kommer man i Ungerns fall att samarbeta med det ungerska Balassiinstitutet, som är landets motsvarighet till Svenska institutet eller British Council. Och det är ju inte så konstigt att man väljer en officiell samarbetspartner. Men nu gäller det Ungern och då framstår det inte som totalt harmlöst.

Det är bekant att den högernationella regimen med Victor Orbán i spetsen har starkt likriktat landets kulturella institutioner och satt regimtrogna palatiner på alla chefsposter som tänkas kan, allt från nationalteatern till massmedia. Balassiinstitutet utgör inget undantag. I december gick befattningen som generaldirektör till Judit Hammerstein, som haft flera poster i premiärminister Orbáns omedelbara närhet. Hennes senaste jobb var chefsrådgivare åt Orbán himself.

Balassiinstitutet har under senare år utmärkt sig för ett dubiöst förflutet. I ett arrangemang i Stuttgart 2013 av institutet - i samarbete med bland annat den starkt fascistiska organisationen Hunnia - engagerades den antizigenske och antisemitiske publicisten Zsolt Bayer, en gammal vän till Victor Orbán. Han har beklagat att man under kriget inte mördade fler judar än de nazistiska pilkorsarna gjorde. Han har i ett uppmärksammat uttalande kännetecknat romer som ”djur” och antytt att vad som gällde romerna var en lösning ”omedelbart”, vilket ju för tankarna till nazisternas Endlösung.

I USA arrangerade bland annat Balassiinstitutet sommaren 2013 en festival med namnet ”Det ungerska arvet”, där det rumänska Transsylvanien med dess ungerska minoritet framstår som en del av Ungern. Den storungerska agitationen, där man begråter förlusten av stora delar av det forna Ungern som då var en del av Donaumonarkin, är ett tema hos alla högertänkande i Ungern, vilket förstås vållat oro i dess grannländer.

I mars förra året fick Sándor Szakály äran att hålla ett anförande i Wien. Szakály är en ivrig förespråkare för den revisionistiska historiebild som den ungerska regeringen marknadsför, där Ungern framstår som offer för Nazityskland under kriget och de ungerska soldaternas insats på tysk sida i Sovjet vördas. Szakály är en person som gärna inviteras som talare av högerextrema Jobbik. De judiska församlingarna är upprörda över Szakálys agitation och fordrar hans avgång som chef för ett det statliga historieforskningsorganet Veritas. Arrangörer i Wien var återigen Balassiinstitutet.

Jag antar att ledningen för Bokmässan har en del att förklara.

Folke Schimanski, journalist och författare, född i Berlin 1936.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln