Bjud på Emils isterband

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-03-15

Nu kan du festa på Astrid Lindgrens alla sagolika rätter

Nu kan vi börja äta som Pippi, Emil och alla barnen i Bullerbyn.

– Jag vill lära ut svensk mathistoria genom Astrid Lindgren, säger författaren Göran Lager.

Redan i tamburen slår matdofterna mot oss. Göran Lager står med sin fru Rodjana vid spisen och förbereder en rätt från Emil i Lönnebergas tid – isterbandspanna.

”Järnspisar, hackekorv och tabberas” heter Göran Lagers bok som kommer ut i början av april.

Den handlar om matkulturen i Sverige, med utgångspunkt från Astrid Lindgrens böcker från Emil till Tjorven.

Tog fyra år

– Jag har jobbat med den här boken i fyra år. Idén kom från en julartikel jag skrev om det stora tabberaset i Katthult, jag tänkte att det här borde jag kunna utveckla. Så jag började helt enkelt att forska, säger Göran Lager.

Forskningen blev till en hel bok som förutom historia innehåller 164 recept från Astrid Lindgrens figurer. Göran Lager jobbar med att berätta ursprunget hos de olika råvarorna och matfesterna som förekommer i böckerna.

–Skriver jag om ansjovis så berättar jag om fisket. Kräftkalasen i Barnen i Bullerbyn ledde till ett scoop om att signalkräftorna med tiden kommer att bli så små att de inte går att äta.

I början av arbetet med boken fick Göran Lager träffa Astrid Lindgren.

För den goda smaken

– Hon var inte i stånd att tycka så mycket om idén, men jag vet att hon också skulle ha reagerat på hur svenska folket har sänkt sin smaknivå. Den goda smaken är hotad.

– Maten sammanför oss människor och jag hoppas att många unga kommer att läsa min bok, eftersom alla kan Astrids berättelser och därav förstå sammanhanget, säger Göran Lager innan han samlar sin familj för att äta isterbandspanna.

Göran Lager

Maten i Astrid Lindgrens värld

Emil i Lönnebergas isterbandspanna

Madickens bjudkyckling

Lis Asterlund som Lisbet i ”Madicken”.

Emma Löfgren