Bryggeriets drag: Öl – från Jesus tid

Publicerad:

Experten: Smakar tveksamt Endast en flaska kvar

Ett bryggeri i Israel har tait fram en öl med en 2000 år gammal vetesort. Ölen på bilden har inget med artikeln att göra.
Foto: Thinkstock
Ett bryggeri i Israel har tait fram en öl med en 2000 år gammal vetesort. Ölen på bilden har inget med artikeln att göra.

Jesus, vilket öl!
Nu har ett litet bryggeri i Jerusalem tagit fram en sort som går tillbaka till Jesus tid.

Det är det lilla Herzl-bryggeriet i Jerusalem som har tagit fram den uppmärksammade ölen. Ägaren Itai Gutman har under flera år jobbat med att ta fram olika typer av öl. Men så läste han om något som skulle möjliggöra ett öl ingen tidigare smakat.

Ett gäng forskare vid Tel Aviv-universitetet hade lyckats ta fram en vetesort som sägs vara från den stam som var i bruk i det ”Heliga Landet” för 2 000 år sedan. En sort som ska ha funnits på Jesus tid. Efter att ha kommit i kontakt med universitetet fick han fem kilo spannmål av forskarna att göra öl av, skriver BBC.

Med tillsatser som jäst, humle och vatten tillverkade han cirka 20 liter öl och en dryck med en alkoholhalt på cirka tre procent. Itai Gutman beskriver själv ölens smak som tjock, med en smak av hallon, honung och bär.

Ölen har väckt stor uppmärksamhet i hela världen. Vin är annars den heliga drycken inom både judendomen och kristendomen.

Sista flaskan

Men öl ska sannolikt även ha varit bekant för Jesus och hans lärjungar, skriver Reuters. Bryggeriet har nu fått många förfrågningar om att producera ölen i större skala för att sälja den vidare. Men Itai Gutman har tackat nej till alla erbjudanden. Han ska ha varit nyfiken på om han skulle kunna ta fram det första bibliska ölet.

Men dess tveksamma smak ska vara en orsak till att det inte finns några planer på att göra mer öl av den här unika sorten.

– Det har verkligen inte den smak som har en marknad, säger Itai Gutman.

Det redan tillverkade ölet har han druckit upp själv tillsammans med vänner och nu återstår bara en enda flaska.

I nuläget har Itai Gutman inte för avsikt att dela med sig av ölet till någon alls.

– Plötsligt har det blivit för speciellt att dricka, säger han.

Aftonbladet Mat & Vin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MAT & DRYCK