Hur tappar man öl – utan att spilla?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-24

Jag är en ölälskare och är mycket på krogen Soldaten Svejk i Stockholm för att de har så god tjeckisk öl.

Var nyligen i Tjeckien och la märke till att de tappar öl på ett annat sätt än vi gör här i Sverige. Nu är frågan, hur ska ölen egentligen tappas för att det ska bli rätt?

Ölnörden Kristina

SVAR: Om du brukar gå på Soldaten Svejk så vet du hur ett öl ska tappas på rätt sätt. Krogen är oftast knökfullt men personalen tar ändå tid på sig vid tappkranarna. De bygger upp ett kraftigt och bestående skum genom att upprepa strålen från tappkranen.

På så sätt frigörs smakämnena i ölet som får en mjuk och generös ton med små trevliga kolsyrebubblor.

Den skumbefriade och kolsyrebemängda ”stor stark” som oftast erbjuds på andra krogar smakar menlöst och gör dig rapig och stinn. Dessutom ser ölet ut som ett stort jävla urinprov.

Följ ämnen i artikeln