Vårviner friska!

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-04-03

Det är vår i luften och här bjuder Aftonbladet.ses vinkrönikörer Per Styregård och Anders Calissendorff på det bästa av Systembolagets nya aprilviner.

Vad sägs om ett spanskt mästerverk eller en italienare med tuff attityd och varmt hjärta?

Aftonbladets vinexperter - Per Styregård och Anders Calissendorff.

Röda viner

NY!

12692 Caliza Tempranillo 2000, Spanien, 59 kr

En del moderna viner är så hårt stajlade och marknadsanpassade att de, när man vill vara elak, kan sägas vara berövade all egen karaktär. Å andra sidan kan man istället säga om de vinerna att de är trevliga och harmlösa i en stil som passar de flesta. Dessutom brukar priset vara så lågt att man kan bunkra och korka upp närhelst andan faller på, gärna till en fläskkotlett med persiljesmör och pommes.

Ny årgång:

22086 Alexis Lichine Cabernet Sauvignon 2000, Frankrike, 60 kr

Ett välgjort och modernt vin i internationell stil som skulle kunna komma från varsomhelst. Men samtidigt den typen av vin som man gärna har ett par pavor av i skafferiet om man skulle få besökare med sug efter vin. Om din gäst är hungrig kan du steka upp en biff, röra ihop ett kryddigt örtsmör och servera med några salladsblad och lökfrästa sockerärtor.

Ny årgång:

16352 Lakewood Shiraz 2001, Australien, 65 kr

Saftigt och lite sött, men välgjort och gott om man gillar den här typen av vin. Gör en matig sallad på rostbiff, haricot verts, lök, skivad kokt potatis och bönor – fukta alltihop med lite olivolja. Servera med crème fraiche smaksatt med riven pepparrot och en nypa socker.

Ny årgång:

2738 Raimat Abadia 1999, Spanien, 69 kr

För 69 kronor är det här ett litet mästerverk från Katalonien. En gammal trotjänare som håller i längden. Du kan njuta av det utan mat, men också servera till pannbiff med lök. Koka ur pannan med lite grädde och njut en alldeles vanlig vardag.

Ny årgång:

2303 Casale Vecchio 2000, Italien, 76 kr

Sträv och ruffig i stilen, men med så pass mycket koncentrerad frukt i smaken att det inte gör så mycket. Med andra ord: hård attityd och varmt hjärta. Om du serverar till grillad entrecôte och rostade palsternackor kommer det allra bäst till sin rätt.

NY!

2359 Château Courac Laudun 1998, Frankrike, 89 kr

Att köpa vin från Côte-du-Rhône är ibland en chansning. Är oturen framme kan man råka ut för viner lika sura och otillgängliga som omogen rabarber eller sträva som sandpapper. Men när vinmakarna i distriktet får till det, blir det viner med rejäl och tilltalande personlighet. I de vinerna är strävheten och syrligheten inbäddad i generös fruktighet som gör att de är idealiska till köttgrytor, rätter av viltfärs eller grillad biff.

Ny årgång

22319 Terre di Cariano Valpolicella Classico 1998, Italien, 95 kr

En hel massa gott vin för under hundringen. Producenten Pasqua gör en ovanligt generös och smakrik Valpolicella. Släng ihop en god kalvragu med mycket vitlök och örter.

NY!

6426 Barwang Merlot 1998, Australien 105 kr

105 kronor känns inte som särskilt mycket när man väl hällt upp ett glas av det här. En del australiska viner med liknande nästan söta, generösa fruktighet är en dröm första klunken men blir efter ett tag snudd på jolmiga. Inte det här, det man får för pengarna är en fullödig smakupplevelse från början till slut.

Vi önskar vi haft råd med en hel låda så att vinet räckt till många grillkvällar i sommar.

NY!

32361 Brolo di Campofiorin 1997, Italien 149 kr

Bland det trendigaste man kan tänka sig att dricka i vinväg för närvarande är Amarone di Valpolicella. Det är viner där druvorna torkats lite innan man pressar dem, vilket ger viner med mycket koncentrerad, särpräglad smak, speciell nötig karaktär och relativt hög alkoholhalt. Det här är inte ett amaronevin, snarare ett slags lillasyster.

I ekfat där amaronevin tidigare lagrats jäses ett vanligt vin en andra gång. Därigenom får vinet, av faten, särskild karaktär och resultatet kan sägas vara fruktig och lättillgänglig ”amarone-light”. Gillar man helt oblyga viner med egen stil och inte räds prislappen är det här ett riktigt kap och definitivt ett alternativ om man ska servera en kraftig kötträtt.

NY!

22274 Marques de Vargas Reserva 1997, Spanien , 170 kr

Fyller nå’n nå’t? Har ni skramlat ihop 170 pix till en present till någon som gillar vinerna från Rioja är det här ett givet val. Släktskapet med Riojaviner i mer normala prislägen (60-80 kr) är visserligen tydligt, men här är smaken mer koncentrerad och vinet är i alla avseenden mer storstilat. Perfekt när man vill fira med en örtrullad fläskfilé med mild konjaksgräddsås.

Vita viner

Ny årgång:

2772 El Copero 2001, Spanien, 46 kr

Väldigt nära vatten. Till det här priset kan man emellertid inte begära så mycket, utan det är ganska bra så länge det är ”helt och rent inunder”. Inget vi rekommenderar mat till, men ska du blanda bål eller ”dagens” är det helt ok.

Ny årgång:

2409 Verdicchio Garofoli 2001, Italien, 58 kr

Lättdrucket som mineralvatten och uppfriskande som ett stilla sommarregn. Bra att ha i kylen om du bara vill fukta strupen eller om grannarna kommer över på en pasta med vongolemusslor.

Ny årgång:

12074 Drostdy Hof Chardonnay 2001, Sydafrika, 64 kr

Sydafrikanerna är mästare på prisvärda viner av hygglig kvalitet. De brukar inte misslyckas med druvan chardonnay och har inte gjort det den här gången heller. Du får en läskande och fruktig dryck som matchar grillad scampi på salladbädd. Skippa dressingen och använd lite citron och olivolja istället.

Ny årgång:

12156 Shameless Chardonnay 2001, Frankrike, 64 kr

Man kan undra över namnet – producenten vill antingen ha uppmärksamhet eller så har han uppkallat det efter något kinky sätt att dricka det. Faktum är att vinet är så pass bra att det klarar sig utan extra hjälp. Fruktigheten är så pass koncentrerad och fet att den påminner lite om svindyra vitviner från norra Rhônedalen (gjorda på marsanne, roussanne och viognier).

Ny årgång:

2106 Lindemans Chardonnay 2001, Australien, 69 kr

Ett vin att lita på och hålla i handen när världen känns skrämmande och snål. Det handlar inte om traditionellt hantverk utan storskalig kommersialism, men det smakar inte sämre för det. Du får generösa mängder fruktig smak för pengarna och ett vin till ciabattamackan med peccorino, honung, rostade valnötter och rucola.

NY!

12737 Marina Alta 2001, Spanien, 74 kr

Det här vinet ska serveras iskallt eller inte alls. För säkerhets skull kan du slänga i några isbitar. Skär upp en mogen melon och ställ fram en bekväm fotölj. Glöm dina eventuella fördomar mot muskatvin och njut.

Ny årgång:

2108 Gentil Hugel 2000, Frankrike, 89 kr

Gentil betyder snäll, rar och hygglig och kan man säga det om viner finns inte så mycket att invända mot namnet i det här fallet. Ett perfekt vin till årets första aperitif utomhus. Skruva på infravärmen och sätt enkla rensteksklämmor i händerna på gästerna. Vi kan även tänka oss att korka upp en flaska till ett par bitar Appenzeller eller en opastöriserad Camembert.

Ny årgång:

4151 Château Bonnet 2001, Frankrike, 89 kr

Den här har hängt med ett tag och gör sig förtjänt av att kallas stamgäst i bolagets sortiment. Årgång 2001 följer de tidigare i spåren och erbjuder en pigg och fräsch smakupplevelse som möjligen inte får dig att vilja brista ut i högljudd lovsång, men lite smågnolande kanske det blir. Korkar du upp till en skaldjursplateau kommer du i alla fall definitivt nöjt dra på smilbanden.

NY!

6406 Tahbilk Marsanne 2000, Australien, 89 kr

I april månad kommer suget efter något okomplicerat grillat som ett brev på posten. Om det som ska slängas på grillen råkar vara fläskkarré eller kalvkotlett är det gott att dricka ett vitt vin till. Det här är smakrikt nog att passa kött om sås och tillbehör inte är alltför smakrika.

Vårt tips är en salviakryddad kotlett med fänkål (dela ett fänkålstånd, sjud det i saltat vatten någon minut, lägg det i ett foliepaket, droppa över lite citron , klicka på smör och baka i utkanten av grillen 10-15 minuter).

NY!

12173 Sancerre Domaine Raimbault-Pineau 2000, Frankrike, 134 kr

Bra sancerre ska vara så frisk att, om inte syran balanseras av fruktighet, syrligheten ger dig samma angenämt hårresande chock som ett bett i en citronklyfta. Tycker du att vitt vin ibland är för surt är det här sålunda inget för dig. Vi andra ryser av vällust och ser oss om efter pilgrimsmusslor serverade med brynt smör och massor av hackad kruspersilja.

Per Styregård

Anders Calissendorff

Sugen på att slösa och unna dig nåt extra?