Gör som Årets kock – busa med husman

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-03-22

Så här har du aldrig sett stekt fläsk förut.

Årets kock, Stefan Eriksson, tar nya grepp på husmanskosten.

Dekonstruktion, säger moderna kockar när de möblerar om i klassiska rätter. Och det är precis vad som har hänt här. Ingredienserna är de samma men de är ihoppusslade på ett nytt sätt.

Får man verkligen busa sådär med den gamla fina husmanskosten?

– Såklart man får, säger Stefan Eriksson. Tanken med de här uppgraderade varianterna är att de ska gå lite fortare att laga till. Men har du tid ska du absolut göra långkok – det är så fantastiskt gott.

Du gillar husmans, va?

– Det är faktiskt en dröm jag har att öppna husmansrestaurang. Den här maten har försvunnit lite från krogscenen även om den är trendig just nu. Det är nästan bara lyxkrogar som gör det på riktigt nuförtiden.

Fram till dess får vi laga själva?

– Husmans är ett bra sätt att lära sig grunderna i matlagning. Du får en bred smakpalett som bas för att experimentera vidare.

Är det inte lite stabbigt?

– Det är klart att rimmat fläsk är inte världens magraste men annars är det inte så farligt. Fast det är ju fattigt på grönsaker. Du får komplettera med några goda sallader.

Här är Stefans husmansfavoriter

Jon Hansson