Läs chatten om julgodis med Cecilia H Larsson

3,6 (12 röster)

Vaniljkola, knäck, ischoklad och marsipanfigurer. Nu är det högtid för hemlagat godis.

Godare-profilen Cecilia H Larsson är ett riktigt godisproffs och vet både hur knäcken får perfekt konsistens och hur tryffelbollarna kan smaksättas på bästa sätt.

Läs Cecilias svar på läsarnas frågor från chatten.

Hur är det nu man gör kulprovet och vid vilken temperatur är knäcken helt perfekt i konsistensen? Vilket godis är bäst att göra tillsammans med barn? Frågorna är många och svaren kan du få här.

Cecilia H Larsson är både bakproffs och godisproffs. Läs Cecilias svar på frågorna från chatten.

Prova gärna Cecilias brynta smörkola, grymt god och perfekt till godisbordet i jul. Receptet hittar du här nedan.

Här kan du läsa frågor och svar från chatten med sötsaksproffset Cecilia H Larsson om julgodis.

  • Fastnålat inlägg
    10 dec 2021
    Cecilia H Larsson

    Tusen tack för alla frågor! Jag han inte svara på alla men kontakta och följ mig gärna på instagram för mer inspo kring julgodis och övrig bakning.

    @homemade_by_cecilia

    Och missa inte mina avsnitt på Godare i programmet Hembakat med Cecilia.

    Vi hörs och lycka till med allt julgodis!

    /Cecilia

Denna chatt är stängd.

  • 10 dec 2021

    Vilket är ditt bästa recept på vaniljkola, och vilken temp för den perfekta konsistensen?

    Tomtefar

    Inte en vaniljkola men du kan byta ut ingefäran mon en vaniljstång, jag kokar till 125 grader.

    Kola med brynt smör & ingefära

    200 g smör

    1 msk riven ingefära

    2 dl vispgrädde

    1 dl ljust muscovadorörsocker

    2 dl strösocker

    1 dl glukos

    0,5 dl vatten

    1 krm salt

    Flingsalt att strö på efter.

    Gör så här:

    Förbered en form med bakplåtspapper, ca 20 x 20 cm. Riv ingefäran.

    Bryn smöret i en kastrull, låt det bli ljusbrunt och dofta nötigt. Dra bort från värmen och rör i den rivna ingefäran.

    Tillsätt grädden lite i taget i smöret. Rör ner muscovadorörsockret. Låt stå på låg till medelvärme.

    I en större kastrull kokar du upp strösocker, glukos, vatten och låter det koka tills det blir brunt. Rör inte om utan vinkla kastrullen för att ”blanda” så det inte kristalliserar sig.

    Häll försiktigt smörblandningen i den större kastrullen under omrörning och koka till 125 grader. Rör om då och då.

    Häll upp i formen och låt svalna lite, strö på flingsalt.

    Låt stelna i några timmar och skär sen i stänger som du twistar till skruvar. Strö ev över mer flingsalt.

    Cecilia H Larsson
  • 10 dec 2021

    Hejhar du ett bra recept på fugde som är laktosfri?

    Monica

    Har inget recept på detta men det borde gå att byta ut mot grädden mot ett laktosfritt alternativ...

    Cecilia H Larsson
  • 10 dec 2021

    Tack för massor med tips och råd! Tacksam för tips om hur man enklast chokladdoppar Mozartkulor. Favorit i familjen, men doppandet är knepigt.

    Maria

    Ja doppandet är kletigt...jag doppar med en gaffel med långa "gafflar" låter det rinna av så gott det går och skrapar av mot kanten, sen flyttar jag lite på dem innan de stelnat så de inte ligger i massa choklad eller använder ett chokladgaller de får rinna av på.

    Cecilia H Larsson
  • 10 dec 2021

    Vill också tipsa alla bakhatare som mig, att prova att baka saffranskladdkaka med vit choklad. Superenkelt och så gott så tom en som mig uppskattar att baka. 😊

    Jinx

    Bra tips, detta skall vara jättegott!

    Cecilia H Larsson
Cecilia H Larsson svarade på läsarnas frågor om julgodis.

Brynt smörkola

  • Ingredienser

  • 200 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl muscovadosocker, ljust
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl glukos
  • 0.5 dl vatten
  • flingsalt, att strö över

Gör så här

Brynt smörkola

Följ ämnen i artikeln