Res jorden runt - i ditt eget kök

Uppdaterad 2018-07-18 | Publicerad 2006-01-18

Från Fiji till Peru på sex rätter

Kristina Sjöö är administrativ kökschef på Matkultur. Hennes intresse för hela världens mat började med just resor.

– Vi var runt i Asien och Sydamerika och blev fascinerade av all läcker mat på småkrogar och i gatustånd. Hemma igen undrade vi varför det nästan bara fanns italienskt på restaurangerna, säger Kristina Sjöö.

Hon och maken Björn beslöt sig för att utnyttja luckorna i utbudet och drog igång restaurangen Matkultur i Stockholm för tiotalet år sedan.

Något speciellt hörn av världen som dominerar?

– Just nu är det Sydostasien, mycket ingefära, chili och lime. Men det är svårt att peka på något favoritkök. Det är väl därför tyngdpunkten har vandrat från världsdel till världsdel hos oss, säger hon.

Vad kommer nästa år?

– Vi håller inte koll på mattrender utan försöker gå våra egna vägar. Men ett drömresemål vore Vietnam. Ett annat är Sydafrika. Där finns jätteintressant mat med influenser från både Afrika och Indien.

Madagascar vanilla duck – anka med sötpotatissallad

För 4 personer

Svårighetsgrad: Medel

Recept: Kristina Sjöö, Matkultur

Pumpkin lime pie – pumpa-lime-paj från Fiji

För 4 personer som efterrätt

Svårighetsgrad: Lätt

Recept: Kristina Sjöö, Matkultur

Ceviche på hälleflundra – limemarinerad rå fisk från Peru

För 4 personer som efterrätt

Svårighetsgrad: Lätt

Recept: Kristina Sjöö, Matkultur

Cherokee spiced Jerusalem artichoke quesadillas – tortillas från USA

För 4 personer som plockmat

Svårighetsgrad: Medel

Recept: Kristina Sjöö, Matkultur

Kampucheabiff – cilimarinerat grillspett från Kambodja

För 4 personer

Svårighetsgrad: Lätt

Recept: Kristina Sjöö, Matkultur

Pinchitos morrunos con ajo blanco – spanskt grillspett med vitlök

För 4 personer

Svårighetsgrad: Medel

Recept: Kristina Sjöö, Matkultur

Jon Hansson