”Vi gör det lite roligare i köket”

Uppdaterad 2019-06-14 | Publicerad 2008-11-05

De vill inspirera familjer att laga mat

Anette Rosvall och Emma Hamberg är aktuella med sin nya bok ”Husmorsorna — the ultimate köksalmanacka” (Albert Bonniers Förlag).

Hungriga barn — och noll inspiration i köket?

Nu kommer matbibeln för alla familjer med stor aptit men ont om tid.

Anette Rosvall och Emma Hamberg är paret bakom ”Husmorsorna — the ultimate köksalmanacka”.

Hallå Emma Hamberg, 37, författare och illustratör som skrivit kokboken ”Husmorsorna — the ultimate köksalmanacka” tillsammans med sin granne Anette Rosvall:

Vem har nytta av er bok?

– Alla som vill äta god mat och frossa i tankar om relationer. Har du barn är det nog extra piffigt tror jag.

Blir det inte tråkigt i längden att laga mat efter ett veckoschema?

– Allt blir tråkigt om man gör det hela tiden. Du följer som du vill, tar en pizza när du känner för det och gör en söndagsstek på onsdagen. Här finns inga regler, bara en massa bra recept som du kan göra vad du vill med!

Du verkar alltid ha en så väldigt avspänd attityd till familjelivet – stämmer det?

– Ja.

Krånglar dina barn aldrig med maten?

– Inte ofta alls. Men sedan så har jag turen med barn som älskar god mat, som aldrig varit rädda för att pröva nya saker och som heller aldrig fått egen barnmat. De har fått äta det jag lagat, om det så varit stekta sillbullar, he he. 

Storhandlar ni?

– Ja, oftast. Jag älskar att storhandla, att få planera vad vi ska äta. Stresshandla på Ica är noll procent kul.

Vem bjuder du oftast hem på middag?

– Anette och hennes familj! De bor ju alldeles bredvid oss och är supersköna. Och så Kicki, vår vän inne i stan. Men vi bjuder ofta hem folk på middag, det är ju det perfekta sättet att hinna träffas fast alla har familjer och karriärer och fullt upp. Men äta måste man, och varför inte då tillsammans?

Hur ofta går du/ni ut och äter?

– Någon gång i veckan kanske. Jag ÄLSKAR att äta på restaurang! Även om den är sunkig, ha ha. 

Är det verkligen så där stökigt i ditt kök som omslagsbilden visar?

– Oj, oj, du anar inte… Vårt kök är en periodare. Ibland totalt nersunkat i någon vecka, för att sedan glänsa nästa vecka. Och så där håller köket på. Kan inte någon säga till köket att skärpa sig?

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– I den lilla världen: att mina barn fick lite bättre fjong på att hjälpa till. Jag vet inte hur jag ska piska, huta, belöna dem för att få det att flyta. Tips någon? I den stora världen: Frisk luft, rena hav, mat åt alla och att döden kommer först när den hälsas välkommen.

Jonas raggarräkor

4 personer

En 80-talsklassiker som kan verka lite väl enkel i första taget men less is more, eller hur? Servera gärna med ris, som du fixar innan du börjar med själva räkorna för det går fort som attan att laga till.

Raggarräkor

500 g skalade räkor

3 hackade paprikor (gärna i olika färg)

1 pressad vitlöksklyfta

1 burk crème fraîche

salt och peppar

klippt gräslök

Gör så här:

1. Fräs grönsakerna i lite smör tills de blir mjuka, häll över crème fraîche, koka upp, krydda och smaka av.

2. I med raggarräkorna nu och låt dem bli varma.

3. Klipp över gräslöken och servera med ris.

4. Ät!

Mastodontens marängsuisse

Marängsuisse

4 personer

Antingen drar du ner till snabbköpet och inhandlar färdiga maränger eller så gör du egna, vilket faktiskt går ungefär lika fort men är tusen gånger godare.

8–10 små maränger

8–10 skopor vaniljglass

1–2 dl vispad grädde

2–4 skivade bananer

1 sats Klassisk chokladsås eller

1 sats Agis chokladsås

Klassisk chokladsås

Chokladsås är supergott. Köp inte färdig på klämtub när det tar två minuter att göra egen – som dessutom ligger på en helt annan nivå när det gäller godhet.

1 dl socker

1 dl vatten

1 dl kakao

en gnutta salt

Koka ihop och servera!

Agis chokladsås

1 dl socker

1 dl kakao

1 dl vatten

1 krm äkta vaniljsocker

1 knivsudd salt

1 knivsudd frystorkat kaffepulver

2 msk smör

Koka i ett par minuter och låt sedan såsen stå till sig ett tag. Servera!

Gör så här:

Blanda allt på ett uppläggningsfat och servera genast. Det går aldrig att servera en marängsuisse fort nog!

Monkes spröda kladdkaka

4 personer

2 dl ägg

Monkes spröda kladdkaka

3 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

4 msk kakao

1 ½ dl vetemjöl

1 dl smält smör

lite smör till formen

lite mannagryn till formen

50 g flagad mandel (du kan skita i den för ärligt talat gör det ingen större skillnad)

Gör så här:

1. Blanda äggen och sockret lugnt och fint med slev. I med resten och sist det smälta smöret.

2. Smöra en form med löstagbar kant och bröa den med lite manna­gryn.

3. Ner med godheten i formen och skjuts in i ugnen längst ner i 180°.

4. Medan tiden går slickar du skålen innan ungarna kommer på dig. Sedan slukar du kakan med vispad grädde.

Aprikapaprikawok

Aprikapaprikawok

4 personer

2 msk jordnötsolja eller någon neutral olja

1 msk röd curry

6 hackade vitlöksklyftor

1 finhackat citrongräs

400 g strimlad kycklingfilé

1 röd paprika hackad i grova bitar

1 orange paprika hackad i

grova bitar

2 hackade gula lökar

ca 2 msk fisksås (smaka dig fram!)

ca 1 msk ostronsås (ja, smaka dig fram här också)

1 msk plommonsås eller 1 rejäl tsk socker

Gör så här:

1. Hetta upp oljan i woken. Lägg i den röda curryn, vitlöken och citrongräset. Fräs ordentligt och rör om.

2. I med kycklingen och låt den bli genomstekt. Allt ska vara ganska klart så att det går fort när grönsakerna ska i.

3. Nu i med resten! Paprikor, lökar och såser! Smaka av, rör om, smaka av igen.

4. Servera fort innan grönsakerna hinner bli sega. Det ska vara krispigt. Med ris till blir det toppen!

Kockpojkarnas bästa kycklingsoppa

4 personer

Kycklingsoppa

2 liter vatten

1 hönsbuljongtärning

1 sköljd stor kyckling

400 g palsternacka i bitar

400 g rotselleri i bitar

3 gula lökar i bitar

4 morötter i bitar

1 msk + 2 tsk torkad dragon

1 msk curry

2 tsk torkad basilika

salt och peppar

4 msk maizena + 1 dl grädde

5 dl grädde

en skvätt sherry

2 dl skalade räkor

sås:

3 dl gräddfil

1 dl hackad dill

1 msk riven pepparrot

2 pressade vitlöksklyftor

Gör så här:

1. Koka upp vatten + buljongtärning och lägg i kycklingen hel. Tillsätt rotfrukterna och grönsakerna och 1 msk dragon.

2. Låt koka i ca 1 timme. Ta upp kycklingen och rensa den. Lägg köttet i en skål.

3. De superkokta grönsakerna mixar du till en puré. Sila buljongen som är kvar och låt den kallna.

4. Lägg grönsakspurén i en kastrull och späd till lagom tjocklek med buljongen, tillsätt kryddorna och smaka av med salt och peppar.

5. Rör ut maizena med grädde och så ner med allt i soppan. Ta resten av grädden också när du ändå håller på och så en skvätt sherry!

6. Låt soppan få ett hastigt uppkok innan du serverar den med kycklingkött i bitar, skalade räkor och sås.

Africana

Africana

4 personer

600 g fläskfilé i mellantjocka skivor

3 msk smör

salt och svartpeppar

4 bananer i slantar

3 dl vispgrädde

3 msk curry

Tillbehör:

kokos

russin

jordnötter

mango chutney

Gör så här:

1. Fräs fläskfilén i smör och salta och peppra. Lägg den i en ugnsfast form.

2. Stek bananskivorna hastigt och lägg ut dem över köttet.

3. Vispa grädden och blanda i curryn. Bred currygrädden över köttet och bananerna.

4. Nu får allt åka in i ugnen i 200°

i 20 minuter.

5. Under tiden kokar du ris och ställer fram små skålar med kokos, russin, jordnötter och mango chutney.