Ättiksströmming

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2002-12-16

Ingredienser

Till strömmingsflundrorna:

1 kg orensad / 6 hg rensad strömming

dill

persilja

smör

0,5 dl ströbröd

salt

Till ättiksströmmingen

6 hg stekta strömmingsflundror

1 rödlök

dill

Lag

2,5 dl vatten

0,5 dl ättiksprit

0,5 dl socker

2 lagerblad

5 kryddpepparkorn

5 svartpepparkorn

Så här gör du:

1. Börja med att steka strömmingsflundrorna. Bred ut ströbrödet på ett smörpapper, salta lätt. Lägg ut hälften av flundrorna på brödet med skinnsidan ner. Salta lite, klipp över dill och persilja och lägg på en smörklick. Lägg över resten av flundrorna (skinnsidan upp) och vänd på fiskarna så att den andra sidan också täcks av ströbröd.

2. Bryn smöret i stekpannan och stek flundrorna 3–4 minuter på varje sida.

3. Nu är det dags för för ättiksströmmingen. Grovkrossa pepparkornen och koka upp alla ingredienser till lagen och låt den svalna.

4. Lägg flundrorna i en form, slå över lagen och strö över rikligt med rödlöksringar och dill. Låt formen stå i kylskåpet till nästa dag.

Tips

Ska du steka många flundror så lägg dem i smord långpanna och stek i ugnen på 275 grader. Vänd dem efter 10 minuter och stek i

5 minuter till.

Recept