Vinerna som förhöjer julens söta smaker

Uppdaterad 2018-12-21 | Publicerad 2016-12-02

Se 10 vintipsen i bildspelet

Glögg i all ära – men det finns fler drycker som passar bra till julens sötsaker.
Från lussekatter och ostkaka, till ris à la Malta och pepparkakor.
Här tipsar sommelieren Emma Ziemann om vinerna som förhöjer smakerna.

Högtiderna handlar om repetition – men ett nytt vin kan ge den klassiska desserten en helt ny dimension. Tidigare var portvin och madeira självklara tillbehör kring jul, men i dag för starkvinerna en undanskymd tillvaro.

– Folk ser det som hopplöst otidsenligt, men de söta vinerna har sin plats. De kan ta vara på de nötiga toner som finns i många juldesserter, eller för den delen kryddorna i pepparkakor. Ett exempel är Ruffino Vinsanto Serelle – ett sött vin från Italien. Det lagras på ekfat och har en karameliserad mandelton. Där är traditionen att doppa biscotti i vinet och det kan man sno rakt av, säger Emma Ziemann.

Matchar lussekatterna

Till vardags arbetar hon som sommelier på Upper House i Göteborg – och tidigare i år utsågs 27-åringen till Sveriges bästa kvinnliga sommelier i tävlingen Lily Bollinger Award.

Inför julen vill Emma slå ett slag för sauternesviner. Druvorna utsätts för ädelröta vilket ger söta viner vars unika karaktär faktiskt matchar lussekatter.

– Ädelrötan får vinet att smaka saffran, men det finns även toner av apelsinmarmelad. Samtidigt har sauternesvinerna ofta en fräsch syra som gör att de inte upplevs som fullt så söta. Detta är bra i och med att lussekatten i sig inte är så söt, säger hon. 

Hennes rekommenderade sauternesvin har dessutom toner av marsipan, vilket ju är utmärkt kring jul. Om du föredrar mousserande vin så kan du dricka Brachetto d'Acqui Dolce, som faktiskt passar till det mesta. Det är ett bärigt roséalternativ till klassiska Moscato d'Asti.

Som flytande choklad

För rätter späckade med russin rekommenderar Emma om en specifik sherry. I de flesta söta sorter har man tillsatt socker – så är inte fallet med Don PX Gran Reserva. Den görs på extremt söta druvor, och smaken är något i hästväg.

– Den är väldigt mörk och smakar nästan som flytande choklad. De djupa karamelltonerna har inslag av sötlakrits och kryddnejlika. Och chokladtonerna förstärks om man äter choklad till vinet, säger Emma.

På jul ska man inte glömma bort madeiran. En sötare variant går väldigt bra ihop med ostkakan. Blandy's Colheita Malmsey passar allt från crème brulée till efterrätter med choklad och nötter. Madeiran har en syra som gör att den upplevs som frisk, trots sin sötma.

Passar till ris à la Malta

Det brukar även slinka ned en del saltade nötter under ledigheten – då passar ett chardonnay bra. Samtidigt kan ett rieslingvin fungera både till desserten och ostbrickan. Emma tipsar dock om Cassilero del Diablo, en personlig favorit som fyller samma funktion. Låt dig inte luras av priset – chilenaren är faktiskt utmärkt till ris à la Malta.

– I och med att vinet har en hög syra får det gärna vara sylt och frukt på tallriken. Det bryter även igenom det feta och gräddiga – men passar också till blåmögelosten, säger hon.

Champagne och öl

Givetvis har champagne sin plats när Emma pratar vin. Tyvärr består det svenska utbudet mest av torra viner, men Louis Roederer Carte Blanche kan matcha ostkakan så väl som ris à la Maltan. Ett alternativ som du definitivt hittar på hyllorna är Gula Änkan, halvtorra Veuve Clicquot Sec.
Slutligen kan du testa en sötare trappist- eller julöl till pepparkakorna – det är en härlig kombination.

Ruffino Vinsanto Serelle, 2012

Ruffino Vinsanto Serelle, 2012 – Italien, Nr 8119 – pris 137 kr (375 ml).

Dr Loosen Riesling Beerenauslese, 2013

Dr Loosen Riesling Beerenauslese, 2013 – Tyskland, Nr 5364 – pris: 115 kr (187 ml).

Casillero del Diablo Late Harvest Sauvignon Blanc, 2012

Casillero del Diablo Late Harvest Sauvignon Blanc, 2012 – Chile, Nr 2735 – pris 39 kr (375 ml).

Château Suduiraut, 2002

Château Suduiraut, 2002 – Frankrike, Nr 3004 – pris 349 kr (750 ml).

Brachetto d'Acqui Dolce

Brachetto d'Acqui Dolce – Italien, Nr 77035 – pris: 167 kr (750 ml).

Don PX Gran Reserva, 1986

Don PX Gran Reserva, 1986 – Spanien, Nr 76180 – pris: 174 kr (375 ml).

Blandy's Colheita Malmsey, 2008

Blandy's Colheita Malmsey, 2008 – Portugal/Madeira, Nr 7833 – pris: 159 kr (500 ml).

Bonterra Chardonnay, 2014

Bonterra Chardonnay, 2014 – USA, Nr 16632 – pris: 139 kr (750 ml).

Louis Roederer Carte Blanche

Louis Roederer Carte Blanche – Frankrike, Nr 7600 – pris: 399 kr (750 ml).

Veuve Clicquot

Veuve Clicquot – Frankrike, Nr 7421 – pris: 409 kr (750 ml).

Följ ämnen i artikeln