Har du läst nån bra mjukost på sistone?

Varje gång man hör något från kommunala bibliotek låter det som en dödsrossling. ”Nedskärning”, väser de, ”besparing”, ”filialnedläggning”.

Jag tror inte riktigt på det där. Det har rosslats åtminstone sedan Torgny Lindgren smakade sin första pölsa, men varje gång jag kliver in i ett bibliotek finns det inte bara en väldig massa böcker, utan en väldig massa läsare också.

Såvitt jag kan se går det rätt bra för biblioteken. För att inte tala om litteraturen. Har ni läst på paketen ni kånkar hem från snabbköpet på sistone?

På en påse naturchips:

”Hösten nittonhundrabörtibört bestämde sig hushållslärarinnan Ragnhild Rotberg för att satsa på sin dröm. Hon fick hyra storköket i en nedlagd cykelfabrik i Fjösträsk och började i liten skala tillverka miljöcertifierade hälsochips. Framgångarna lät inte vänta på sig. Redan våren nittonhundrabörtibört kom den första stora ordern från ...”.

På ett halvkilo kaffe:

”När Sir Marmaduke Java för första gången fick se Mount Kenyas dimhöljda sluttningar visste han att han kommit rätt. I sin livslånga strävan att odla den perfekta kaffebönan ...”.

På ett storpack stearinljus:

”När Gustav III 1786 inrättade Svenska Akademien insisterade han på att dess sammankomster skulle upplysas av stearinljus av ”den yppersta kvalitet”. En kunglig ”ljuskavaljer” uppdrogs att ...”.

Och så vidare. Disktrasor, fullkornspasta, bredbar leverpastej, mjukost, frukostflingor. Varor? Icke! Det är öden, drömmar, dramatik, vetenskapliga revolutioner, historia, kamp, passion.

Litteratur, helt enkelt. Om detta må tjejerna och grabbarna på marknadsavdelningen berätta.

Och det gör de också. De skriver biografier över frysta ärtor, dikter om sirapslimpor och små romaner om olivolja, att fästa i silkessnöre om flaskhalsen. Till och med tandkrämen har blivit litterär.

Nej, jag tror inte på de där dödsrosslingarna från biblioteken. Det verkar snarare som om bibliotekarierna är på väg att ta över världen. Som om de i skydd av allt ojande och ajande har smugit bakom foliohyllorna, lagt ifrån sig glasögonen och slunkit ut bakvägen. Mot närmsta snabbköp.

Och snart sorterar Ica efter Biblioteksföreningens klassifikationssystem. Bananer under Qee (Trädgårdsskötsel: Frukt- och bärodling) och köttfärs under Vpj (Medicin: akutvård).

Följ ämnen i artikeln