Livet förändras – men du är du och jag är jag

Livet stannar till, hakar upp sig mitt i ett ­andetag, och frågar sig självt om det verkligen ska fortsätta. Sen går en natt, en dag, en helg och det praktiska tar vid. Du har nycklar till min lägenhet och jag till din, här, lika bra att du tar dem nu på en gång innan vi ångrar oss. Och den här strumpan hittade jag i tvätten, den måste väl vara din?

En vecka blir två, blir tre, blir vardag. Benen bär, de går gatan fram alldeles av sig själva. Och man börjar gå ut igen, tar en drink med ­någon ny för livet måste ju fortsätta. Sen hem åt samma håll och det här var trevligt och kanske ses vi igen.

Tre veckor blir en månad. Jag hör via vänner att du är okej, bara lite mer dämpad än vanligt.

Och så fyller du år och jag skickar ett sms för det blir nästan lika konstigt om jag inte. Tack snälla, svarar du och hoppas att jag mår bra och kanske ses vi snart.

Jo, jag mår fint, tackar som frågar. Men du, den där weekend-resan, jag har ­faktiskt lagt ut för bådas flygbiljetter. De gick inte att av­boka, det fanns inget av­beställningsskydd för att ­göra slut.

Dessutom måste jag ­berätta en grej.

Och en dryg månad och ett halvt liv senare sitter vi där igen, på kaféet som ligger ­exakt mellan dig och mig ­enligt Google Maps, och dealar med pengar för en ­resa som aldrig blev av. Sam­talet flyter som aldrig förr, vi frågar hur det är med ­familjen och på jobbet och vad ska du göra i sommar och förresten, du som har koll, blir Zlatan kvar i Paris till hösten? Blir du?

Det är kanske inte ge­mytligt, men i alla fall ganska trevligt och skönt att se att du är du och jag är jag, även om du fått färg i ansiktet och jag har gått ner några kilo.

Och sen går det inte att dra ut på det längre, jag måste berätta som det är.

Jag har glömt en bok hemma hos dig och det är inte så att jag vill ha den tillbaka, tvärtom, men när du hittar den kommer du nog att ­undra.

Det är inte Dostojevskij, ­inte de Beauvoir heller. Det är Fifty shades of Grey. Jag läste den mest för att förstå vad allt snack handlade om, den ligger i din bokhylla ­någonstans om du letar lite.

Jag tänker att du kanske vill rensa ut den.

Innan du träffar någon ny och måste förklara.

Följ ämnen i artikeln