Högt spel med våra pensioner

Det är mycket snack om att AI kommer sno jobben. Det stämmer säkert, men det finns fortfarande saker som kräver människor av kött och blod för att klara av. Se bara på pensionsbolaget Alecta

Förra veckan stod det klart att den amerikanska banken First Republic gått omkull, tagits över av amerikanska staten och sålts för kaffepengar till en konkurrent. Därmed fullbordade förvaltarna på Alecta ett svåröverträffat hattrick.

För några år sedan valde de att sälja sina aktier i svenska banker och istället investera i tre amerikanska mellanstora finansföretag. Av alla tusentals banker runt om i världen lyckades Alecta identifiera exakt de tre som senare lade näsan i vädret. Tre skott, tre träffar, tjugo miljarder upp i rök. Om du hade gett en hyper-avancerad AI i uppdrag att upprepa bedriften hade den sannolikt kontaktat sitt skyddsombud. Inte ens en maskin kan förväntas töja på sannolikhetslärans lagar. 

Finansinspektionen har nu inlett en granskning av Alectas ”riskhantering” (eller kanske snarare brist på). 

Det finns en hel del att syna.

 

Alecta tvingades nyligen skriva ned värdet på sitt innehav i bostadsfastighetsbolaget Heimstaden med tre miljarder kronor. Optimistiskt i överkant, enligt de som kan branschen. 

Vid årsskiftet värderade Alecta sin andel i Heimstaden till drygt 50 miljarder kronor. Men jämfört med vad liknande bolag handlas till på börsen idag sitter Alecta med en förlust på uppskattningsvis mellan 25 och 35 miljarder kronor, enligt en uträkning i Dagens Industri. Alltså mer än vad USA-debaclet kostade. 

Alecta är inte den enda pensionsjätte som gått in tungt på fastighetsmarknaden. Alecta, Skandia, AMF och de fyra statliga Ap-fonderna 1-4 hade i slutet av 2022 sammanlagt 630 miljarder kronor investerade i fastigheter vilket motsvarade 16 procent av det samlade kapitalet på 4000 miljarder. 

Överstyrelsens ordförande Kenneth Bengtsson på Alectas överstyrelsemöte den 20 april.

Det var en lysande affär i den gamla världen, där det var ultrabilligt att låna och förväntades vara så i all framtid.

Den världen finns inte längre. Stockholmsbörsens fastighetsindex har rasat med nära 50 procent sedan toppen hösten 2021. Ingen annan industri är så känslig för räntan som fastighetsbranschen.

Det som såg ut som säkra placeringar för ett par år sedan framstår nu som satsningar med mycket hög risk.

 

Det här är ett symtom på en större sjuka som präglat ekonomin de senaste femton åren. När räntan var låg blev det svårare och svårare att få vettig avkastning på pengar, inte minst för pensionsförvaltare som enligt lag måste placera en viss andel av sitt kapital i räntepapper. Det har gjort att pensionsbolagen känt sig tvingade att ta större och större risker.

Förutom fastigheter har enorma summor svenska pensionspengar satsats i olika typer av riskkapitalfonder, som också kunnat visa fantastiska siffror tack vare lågränte-ekonomin (och vars förvaltare kunnat bli miljardärer utan att ta någon risk alls). 

Vissa pensionsbolag har också gått in i enskilda företag utanför börsen. Skandia var tidiga investerare i Klarna och AMF är storägare i bolag som batteritillverkaren Northvolt och fossilfria ståltillverkaren H2 Green Steel.

Traditionellt sett har pensioner placerats i enbart aktier och obligationer. Idag har svenska pensionsbolag över 1200 miljarder, en dryg fjärdedel av kapitalet, i vad som kallas för “alternativa placeringar”. 

Många av investeringarna är säkert kloka, men när världsekonomin genomgår ett paradigmskifte från låga till betydligt högre räntor är risken för smällar stor.

Till förvaltarnas försvar kan sägas att de bara gjort som alla andra. Många, även privatpersoner, har det senaste året vaknat upp som efter ett urspårat årsmöte hos föreningen Starkspritens Vänner.  “Minusränta, hände ens det eller var det en dröm? Verkar ju helt sjukt!”.

Det krävdes visserligen inget geni för att konstatera att marknaderna för fastigheter, techbolag och riskkapital var galet överhettade 2021. Men eftersom det onormala varit normalt under så lång tid var efterfrågan på avvikande åsikter begränsad. 

En AI som matats med de senaste fem tusen åren av ekonomisk historia hade visserligen kunnat peka ut bubblan i förväg på en sekund, men vissa misstag mår bäst av att upplevas. Vad är det annars för poäng med att vara människa?

Tjänstepensionsföretaget Alectas huvudkontor på Östermalm i Stockholm.

Följ ämnen i artikeln