SD är Tidöavtalets stora vinnare

My Rohwedder om Tidöregeringens första år

Regeringspartierna lät sig ryckas med i en valrörelse fylld av stora och långtgående löften. Nu betalar de priset.

Efter ett år med Tidöavtalet finns det bara ett parti som står som vinnare och det är Sverigedemokraterna.

Regeringens brustna vallöften fortsätter att vara en kvarnsten runt halsen.

För tio år sedan var troligtvis det enda avtal som uppmärksammades på sin årsdag, det man ingår när man gifter sig. Men till bröllopsdagen kan vi numera lägga årsdagen för olika politiska avtal.

Sedan den 18 oktober 2022 regerar Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna med stöd av SD under Tidöavtalets paraply. Så nu är det politikens nya årsdag.

Men lätt har det gångna året inte varit för Tidöavtalets parter.

De stora löftenas tid

Under valrörelsen var det som om de dåvarande oppositionspartierna glömde att man också måste leverera på vallöften. De lovade att det skulle bli upp till nio kronor/litern billigare att tanka, de lovade ett nytt stort elstöd redan den första november och de lovade att det skulle bli billigare att vara svensk.

De lovade också att vända våldsvågen och ”få ordning på Sverige” och att bygga nya kärnkraftverk.

Med ettårsfacit i hand vet vi att det gått sådär, och att väljarna är besvikna.

Elstödet blev mindre än lovat och dök inte upp på kontot förrän slutet av februari. Förseningen ledde till en svekdebatt för Ebba Busch som ansvarig minister, och hon fick se sitt förtroende dala i mätnigarna.

Sverigedemokraterna, med partiledare Jimmie Åkesson i spetsen, är Tidöavtalets stora vinnare enligt My Rohwedder.

Nu är det dyrare att vara svensk

Det ska tillstås att det inte heller har varit de bästa förutsättningarna för regeringen att göra det billigare att leva. Hög inflation, höjda räntor och en stundande lågkonjunktur har snuvat Moderaterna på skattesänkningar och Ebba Buschs falukorvsviftande ter sig ännu dummare nu när korven bara blir dyrare. Men det är petitesser.

En svårare svekdebatt är den om bränslepriserna.

Nog för att Sverigedemokraterna har kunnat trösta sina väljare med att det nu är billigare att köpa snus, men det är bränslet som är den stora frågan. Det är inte läge för SD att göra sina väljare besvikna, inte när de är så nära regeringsmakten.

SD kommer göra allt för att få ner priserna och det kommer fortsättningsvis vara en dyr historia för regeringen.

För Moderaterna betyder det här mindre pengar till skattesänkningar, som de lovat sina väljare. Ändå är det viktigare att för tillfället hålla SD nöjda. Enligt en mätning som Dagens Nyheter gjort tycker till och med fler väljare att det är SD som styr landet, än att det är Moderaterna som styr. En mycket stressande detalj om man är moderat.

Tidöavtalet 1.1

Varje höst ska Tidöavtalet förhandlas om, men i år är det så lite som kommer att vara nytt att partierna bestämt sig för att kalla det nya avtalet för Tidöavtalet 1.1 istället för 2.0. Alla involverade är alltså ganska nöjda med innehållet trots allt.

Och hur har det blivit med Tidöavtalets stora prestigeprojekt - kärnkraften? Kärnkraften är den stora enande frågan för regeringspartierna och samarbetspartiet SD, en trygg plats att återvända till där alla partierna är överens och ingen bråkar.

Men det är också den med minst utsikter att visa på riktiga resultat under mandatperioden. Alla partierna drömmer om att de har satt den där första spaden i marken för ett nytt kärnkraftverk, innan mandatperioden är över. Än är de långt från spaden. Det som gjorts hittills är att öppna upp för att bygga fler kärnkraftsreaktorer än dagens tio och på fler platser.

Något väljarna inte kommer glömma

Sist men inte minst utan kanske regeringens största problem är det eskalerande gängvåldet. Istället för att vända utvecklingen som regeringspartierna lovade i valrörelsen, har det bara blivit värre. Lagstiftning tar lång tid och det är inte ens säkert att regeringen hinner få igenom alla lagförslag innan nästa valrörelse.

Det kommer vara en uppförsbacke inför nästa val om regeringen inte lyckats stoppa våldsspiralen. Det är ett vallöfte som väljarna inte kommer glömma.

Ett parti kommer dock att kunna segla vidare som vanligt, och det är Sverigedemokraterna. De har bäddat den perfekta sängen som samarbetsparti utanför regeringen.