Nu väller stödet in för republikens första dam

Det har gått snart två veckor sedan Frankrikes president François Hollande blev påkommen med byxorna nere, eller i alla fall på väg hem till sin påstådda älskarinna på en vespa med en säkerhetsvakt som enda skydd.

Sedan dess har hans partner, journalisten Valerie Trierweiler, lagts in på sjukhus i sviterna av chocken. Otrohetskrisen är inte den första prövningen hon stött på under sin tid i Elysée- palatset.

Bara veckor efter att Hollande svors in som president 2012 ställde hans före detta fru, tillika förra socialistiska presidentkandidaten, Ségolène Royal upp i parlamentsvalet i La Rochelle- regionen i västra Frankrike.

Valerie Trierweiler glömde för ett ögonblick sin nya position, lät de primitiva känslorna ta över, och skrev på Twitter att hon stöttade Royals motståndare i valet. Och så var Frankrikes största politiska skandal för året ett faktum.

Tidningarna vältrade sig i presidentens politiska ménage à trois, döpte om Trierweiler till ”Rottweilern” och publicerade de lägsta popularitetssiffror som en presidenthustru någonsin haft. Eller ”presidentens älskarinna”, som några av landets konservativa valde att kalla henne, hon var ju faktiskt inte ens gift med Hollande.

Uppförsbacken var alltså ganska brant för Madame le Président redan från start.

I veckan vilar Valerie Trierweiler ut på president­residenset La Lanterne utanför Paris, medan François Hollandes popularitetssiffror inte har tagit någon skada av händelsen. Franska ledare har aldrig blivit ifrågasatta för sina amorösa snedsteg, historiskt har de snarare blivit mer populära när de avslöjats med en älskarinna.

Men kanske är det här vinden vänder för Trierweiler. De senaste dagarna har stödet vällt in till henne via Twitter, och i går berättade den före detta president-hustrun Bernadette Chirac, som själv fått se älskarinnor komma och gå under åren, att hon skrivit ett brev till Trierweiler för att stötta henne.

Valerie Trierweiler har i ett slag gått från att vara den svartsjuka nya flickvännen till den svikna kvinnan. Det må göra ont en stund, men i sin nya situation sällar hon sig till en lång tradition av bedragna president- makor i Frankrike.

Och här finns plötsligt en ocean av empati och solidaritet att ösa ur för republikens första dam.

Följ ämnen i artikeln