Vodkabilen kommer dygnet runt

Systembolagets konkurrenter säljer fulsprit och narkotika

Vodkabilar och partydroger är ett större hot mot folkhälsan än en timme eller två extra öppet på Systembolaget lördagar, skriver Lena Mellin.

I höstas meddelade det statliga monopolet på försäljning av alkohol till privatpersoner att de ville ha öppet lite längre. Dock endast på lördagar.

Det blev nej.

De ville också få tillstånd att göra hemleveranser till kunder som betalat för den servicen även utanför Systembolagets ordinarie öppettider.

Det blev nej till det också.

Systembolagets argument för att få ha öppet efter klockan 15 på lördagar var att butikerna skulle följa de andra affärerna i köpcenter och gallerior. Hemleveranser utanför butikernas öppettider handlade däremot om effektivare transporter.

Det är två, i mitt tycke, ganska harmlösa argument. Men inte för socialminister Lena Hallengrens statssekreterare Maja Fjaestad. Genomförandet av förändringarna skulle hota folkhälsan, sade hon vid ett av många möten mellan ”bolaget” och regeringskansliet. Eller i alla fall i en skriftlig kommentar efteråt.

 

Det är givetvis ren gallimatias. En eller ett par timmar till på lördagar kommer bara leda till att inköpen sprids ut över en längre tid. Kanske tillkommer någon enstaka flaska men hot mot folkhälsan? Det tror faktiskt jag inte.

Detsamma gäller hemleveranserna. Den som beställde vinet för flera dagar sedan kanske inte planerar att supa ner sig precis klockan sju. Utan kan vänta till 21. Men vad vet jag?

Nåväl, det är så här Systembolagets ägare ser på saken och därmed är det så.

Men den riktigt svaga länken i Socialdepartementets hållning är inte folkhälsan. Utan omvärldsanalysen.

Systembolagets konkurrenter har öppet dygnet runt. De levererar hem närhelst kunden vill. De säljer fulsprit och narkotika.

Nästan varenda 18-åring. vet vad man ska söka på på Instagram för att få kontakt med det som kallas vodkabilen. Det finns inte bara en, det finns massor.

 

Jag skulle säga att vodkabilarna är ett större hot mot folkhälsan än en timme eller två extra öppet på lördagar. Särskilt som Systemets personal kollar både nykterhet och ålder på kunderna.

Ett annat hot mot folkhälsan är det som Magdalena Andersson brukar kalla partydroger. Narkotika som levereras till hemdörren av en kriminell person med kundregistret i telefonen. Det består överraskande ofta av personer ur medelklassen med minderåriga barn.

Vad skadar folkhälsan mest? Knarkleveranserna till villakvarteren eller hemkörning från Systemet efter 20 eller före klockan tio? Välj själv.

Det är 22 år sedan Systemet åter slog upp portarna på lördagar efter att ha haft dem stängda i två decennier. ”Bolagets” legitimitet bygger på att de hänger med i svängarna. Men då måste Socialdepartementet också göra det.


Fem saker att hålla koll på i veckan

  • Skidfest – även på tv
    I dag går inte bara det äkta, 100-årsfirande Vasaloppet från Sälen till Mora med kranskulla och allt. Utan dessutom den klassiska femmilen på Holmenkollen i Oslo. Den som gillar skidåkning på plattare mark har alltså en härlig dag framför sig. Ryska åkare göre sig dock inte besvär.
  • Internationella kvinnodagen
    Den 8 mars firas internationella kvinnodagen som ett led i att utjämna de strukturella könsskillnaderna som Gudrun Schyman skulle uttryckt det. Men i år kanske det inte står längst fram i angelägenhetskön. Där återfinns Ukraina, klimatet och, fortfarande, coronakrisen.
  • Macron kallar till möte
    Ett annat möte som riskerar att hamna helt off topic, om inte agendan ändras, är det informella EU-toppmöte som president Macron kallat stats- och regeringscheferna till. Frankrike är just nu ordförande i EU. Ämne industri, frihandel och tillväxt. Tid: Torsdag och fredag.
  • Spikar vallöften
    Sverigedemokraterna samlas till en tre dagar lång valkonferens i Stockholm i slutet av veckan. Där ska partiet spika sin valplattform och sina riksdagslistor. Det vill säga vad de ska gå till val på och med vilka personer. Jimmie Åkesson kommer givetvis också hålla ett tal.
  • En spännande dag
    På tisdag nästa vecka ska den extrainkallade försvarsberedningen komma med sina förslag på hur det svenska försvaret kan stärkas på kort sikt med anledning av Ukrainakrisen. Moderaterna vill att det ska få tre miljarder till och så mycket mer har inte läckt ut än om arbetet.

Veckans citat

”Tåget har lämnat stationen”

Jimmie Åkesson (SD) om Liberalernas chanser att återväljas till riksdagen

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.