Upprorsmakare kramas till döds

På Jermyn Street i London står, sedan några år tillbaka, en staty. Den föreställer Beau Brummell, världens förste dandy. Brummell kunde varje morgon göra av med ett dussin linnekravatter innan han lyckades knyta en perfekt; som alla vet är en linnekravatt förbrukad när den knutits en gång. Att få se på när han klädde sig, ansågs vara höjden av förfining.

Men ni vet hur det går. Brummell gjorde av med mer än han drog in. Han beskyddades av dåvarande prinsen av Wales, senare Georg IV.

Men så skar det sig. Spiken i kistan var när Brummell frågade en gemensam bekant, som kommit till en fest i sällskap med prinsen, ”Vem är din fete vän?”.

Plötsligt var Brummell lovligt byte för fordringsägarna. Han tvingades i landsflykt och dog, galen, smutsig och utfattig, i franska Caen 1840.

Det intressanta är statyn.

På Jermyn Street finns skjortskräddare, hatt- och skomakare, i vars liggare Brummells skulder fortfarande tickar på, ränta på ränta. Och nu har de rest en staty över killen som sprang från notan.

Det visar hur svårt det är att vara rebell. För eller senare blir man omsluten i en hjärtlig kram.

Detta apropå John Lennon. I gårdagens Daily Telegraph kunde man läsa att det brittiska hovet hittat medaljen som John Lennon fick 1965, när han utnämndes till Member of the British Empire, MBE. Lennon tog emot medaljen, men fyra år senare skickade han tillbaka den:

”Ers Majestät, jag skickar tillbaka min MBE som en protest mot Storbritanniens inblandning i Nigeria-Biafra-grejen, mot vårt stöd för Amerika i Vietnam och mot att ’Cold Turkey’ sjunker på hitlistorna.”

Medaljen låg i ett skåp i St James’s Palace, inte långt från Jermyn Street. Och vad händer nu då? Ja, vad tror ni?

Historiker kallar fyndet ”ett av de viktigaste” i Beatles historia. De vill att medaljen ska ställas ut. Kanske i Lennons barndomshem Mendips. Mendips har tagits om hand av National Trust, som vårdar historiska minnesmärken, mest slott och herresäten.

Så av Lennons uppror verkar det nu bli en utställning, i samarbete mellan hovet och National Trust, två av de främsta representanterna för det engelska etablissemanget.

Strax före jul blev förresten Lennon förlåten i Vatikanens tidning, för att han sagt att Beatles var större än Jesus.

Det ska fan vara rebell.

Följ ämnen i artikeln