Dadgostar lånar slogan av Trump

Vi kommer att bygga Sverige starkt igen, säger V-ledaren

Uppdaterad 2022-02-05 | Publicerad 2022-02-04

En gnutta Donald Trump. Lite Jimmie Åkesson. Och en portion Gudrun Schyman.

Det var några av ingredienserna i Nooshi Dadgostars öppningstal på Vänsterpartiets kongress.

Vänsterpartiet förbereder sig liksom riksdagens övriga partier för valet i höst. Partiets valkongress inleddes i dag med ett tal av partiledaren Nooshi Dadgostar.

Partiet har medvind, tycker de i alla fall själva. Enligt Dadgostar. 5 000 nya medlemmar under förra året gör att medlemskåren är större än på mycket länge. 9,3 procent i senaste väljarbarometern från Aftonbladet/Demoskop gör att stödet för partiet för närvarande ligger på rätt nivå. Det vill säga högre än i förra valet. Men just det gick inte Dadgostar in på i talet.

V-ledaren hade med all säkerhet inte medvetet hämtat inspiration från den förre amerikanske presidenten Donald Trump, Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson eller Vänsterpartiets förrförrförra ordförande Gudrun Schyman.

Ändå fanns spår av dem i hennes tal.

– Vi kommer att bygga Sverige starkt igen. Vi vet att det går, sade Dadgostar och citerade sig själv i ett tidigare tal.

Donald Trump.

2016 hade den dåvarande presidentkandidaten Donald Trump en slogan som löd så här. ”Make America great again”. I båda fallen handlar det om att blicka bakåt, att hitta tillbaka till det som var och det var bättre. Enligt dem,

Nooshi Dadgostar varnade också för ”politiker”:

– Röd eller blå? Det går knappt att se skillnad längre. Vi har hört politiker, oavsett hemvist, tala om det (få väljarnas stöd) i över 20 år.

Att hon själv tillhör den politiska eliten är ett faktum. Men hon är inte den första i världshistorien som distanserar sig från den exklusiva gruppen. Det gör, eller snarare gjorde, SD-ledaren Jimmie Åkesson också när han ville framställa sitt parti som lite bättre än andra. Mer trovärdigt, bättre på att förstå hur vanligt folk har det.

– Men politikerna har missuppfattat och behållit det som inte var bra: besparingar och avregleringar, sade Nooshi Dadgostar om arvet från 1990-talet.

Gudrun Schyman har varit Vänsterpartiets hittills mest framgångsrika partiledare. I valet 1998 fick partiet 12 procent av rösterna.

Schyman var duktig på att peka ut grupper, särskilt lågt betalda kvinnor i offentlig sektor, som orättvist behandlade. De fick ingen lön för sitt slit och släp. Hon exploaterade ett missnöje.

Nooshi Dadgostar.

Nooshi Dadgostar är inne på samma linje. I hennes retorik återfinns bland andra sjukskrivna och pensionärer, personer som kan oroa sig över sin ekonomiska situation.

– Vi ska återupprätta det trygga samhället, säger hon och tar som exempel just sjukförsäkringen och den nya garantipengen till pensionärer, frågor som partiet gjort upp med regeringen om.

– Sverige ska förändras. På riktigt.

Vänsterpartiet hade ett organiserat budgetsamarbete med regeringen 2014 – 2018. Nu vill partiet tillbaka till den maktpositionen.

Men ett, säger Nooshi Dadgostar i alla fall, oavvisligt krav är att den regeringen höjer pensionerna. Hon sade också att partiet var berett att kompromissa. Det låter aningen motsägelsefullt.

Det kan jag konstatera, vanligare än motsatsen. Regeringar brukar inte motsätta sig höjda pensioner.


Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.