Sommerlath valde bort möjligheten att bli rentvådd

Drottningens brorson Patrick Sommerlath misstänks för sexköp på en thaimassagesalong. Han nekar till brottet och undgick delgivning genom att hålla sig undan.

Sedan i måndags kan han inte längre åtalas eftersom brottet är preskriberat.

Orsaken till att han gömmer sig är att han känner sig dömd på förhand säger han.

Patrick Sommerlath verkar tagen på sängen av den storm av kritik och anklagelser som drabbat honom och kungafamiljen. Drottning Silvia har fått sig en rejäl släng av sleven, hon som har vigt sitt liv åt att hjälpa barn och unga som drabbas av sexbrott och trafficking.

 

Drottningen välkomnade sin brorson med öppen famn när han kom till Sverige som 16-åring i samband med sina föräldrars skilsmässa. Han har mer eller mindre vuxit upp som ett syskon till sina kusiner kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine.

Att vara en del av den kungliga familjegemenskapen innebär många privilegier. Patrick säger i förhöret med polisen för 1,5 år sedan att han inte har så stor koll på sin ekonomi. Polisen konstaterar att han hade en taxerad årsinkomst 2022 på 59 600 kronor.

– Det låter för jävligt men det kan nog stämma, svarar Patrick.

En skada i ryggen i början av 2000-talet har satt stopp för heltidsarbete.

En tuff situation för vem som helst.

Patrick Sommerlath och kungen.

Men Patrick har inte behövt oroa sig. Han bor gratis i kungens fastighet. Han har inga skulder säger han i förhöret.

Patrick Sommerlath är en del av en familj som sätter en ära i att stötta och hjälpa.

Men vad som även ingår i den kungliga familjegemenskapen är vetskapen om att allt man gör kommer att påverka svenska folkets syn på kungafamiljen och monarkin.

Det är ett stort ansvar – men i mina ögon ett ganska litet pris att betala för att få vara en del av familjen och bli omhändertagen.

Vad krävs? Begå inte något brott och bete dig som folk.

Patrick Sommerlath ska precis som alla andra betraktas som oskyldig tills något annat bevisas. Tyvärr kommer vi aldrig få klarhet i om Patrick begått något brott eller inte.

Han valde själv bort möjligheten att bli rentvådd.

Kungaparet tillsammans med Patrick Sommerlath.