Mejla

Lena Mellin

Snyt dig och börja bete dig som folk

Det var Annie Lööfs oväntade budskap till Sveriges rasister

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

VISBY. Talet var en välformulerad uppsträckning av dem som kallar invandare för ”påskkärringar” och ”ett jävla pack”.

Börja bete dig som folk, var Annie Lööfs ganska oväntade budskap.

Annie Lööfs åttonde tal i Almedalen inleddes med en skarp och välformulerad uppgörelse med den svenska rasismen.

Hon slog fast att ingenting ursäktar att man behandlar andra människor respektlöst.

– Inget rättfärdigar att man kallar muslimska kvinnor för ”påskkärringar” på bussen, sade Lööf och tog också upp en grupp på Facebook där invandrare allmänt kallas för ”ett jävla pack”.

Bra rutet, skulle man kunna säga och det tyckte publiken också som gav kvällens längsta applåd när Annie Lööf sade att ”vi behöver närma oss, inte fjärma oss, från varandra”.

Man skulle också kunna säga att det Centerledaren sade var ungefär ”snyt dig och bete dig”. Fast hon uttryckte det lite elegantare.

Inte en dag för tidigt om någon frågar mig. Normal artighet och hyfs är underdimensionerat i det mänskliga umgänget och idiotmobben på sociala medier har inte gjort saken bättre.

Annie Lööf talade också om landsbygden, klimatet och valet. Det senare var till stor del ett försvar av januariavtalet och en vädjan om mer samarbete i svensk politik.

Om vi tar januariavtalet har det inte, åtminstone inte utåt, var särskilt omdiskuterat i Centern. De gick till val på Ulf Kristersson som statsminister och total avsaknad av inflytande för Sverigedemokraterna.

När det efter valet visade sig att det inte gick att få både och valde Centern motståndet mot SD och gick i lag med Socialdemokraterna. För närvarande styrs en stor del av politiken i Sverige av uppgörelsen mellan S, MP, L och C, januariavtalet.

Men kan tycka mycket om det men två saker uppnådde de fyra partierna bakom överenskommelsen. De begränsade SD:s inflytande till noll. Och de förverkligade några av sina viktigaste vallöften.

Det hade givetvis inte kunnat genomföras utan samarbete och Annie Lööf sjöng samarbetets lov i sitt tal.

– Fler måste sätta Sveriges bästa framför sitt eget.

Men två partier fanns inte med i hennes uppräkning av goda sidor hos andra. Det var, inte helt oväntat, Sverigedemokraterna. Och det var Vänsterpartiet. De har inget att hämta i Lööfs samarbets-Sverige.

Hittills har fem partiledare talat under årets Almedalsvecka. Tre av dem har markerat mot nazisterna i NMR som gör allt för att få uppmärksamhet i Almedalen. En av dem är Lööf.

De har sagt att de vill ge röst åt dem som inte vågar koma till Almedalen på grund av nazisterna. Exempelvis RFSL har ställt in sitt deltagande i år på grund av dem.

Det är en fin gest. I samarbetets Sverige.

Talet i korthet

Känsla: Stort patos i den del av talet som handlade om rasism. Talade också varmt om mer samarbete i politiken.

Humor: Det kan man inte säga.

Attacker: På rasister, som de som kallar kvinnor med ursprung i andra länder för ”påskkärringar” och invandrare för ”ett jävla pack”.

Nyhet: Ett nytt grundavdrag för dem som bor i glesbygden på drygt 11 000 kronor om året vilket skulle ge en skattelättnad på omkring 3 700 kronor per är eller knappt 310 kronor i månaden.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE