Tragedin får klimathotet att krypa närmare skeptiska amerikaner

Ingen kan i dag slå fast att helgens tornadotragedi är en direkt följd av klimatförändringarna.

Men för varje ny extrem väderhändelse kryper klimathotet närmare många skeptiska amerikaner.

För Biden kan naturkatastrofen öka möjligheten att få igenom ett reformpaket med bland annat klimatsatsningar.

Kraftfulla tornados är inget ovanligt i USA. Men även luttrade experter säger att de aldrig sett något liknande som den jättetornado som i fredags drog igenom flera delstater i Mellanvästern längs en 30 mil lång sträcka och orsakade särskilt stor förödelse i Kentucky.

– Jag tror aldrig vi sett en så här kraftig storm så sent på året, säger Dianne Criswell, expert på USA:s katastrofmyndighet FEMA till The Guardian.

Andra beskriver det som om en atombomb slagit ner. Förödelsen är ofattbar.

Boven i dramat anses ha varit ett snabbt omslag från för årstiden ovanligt varmt väder till betydligt kyligare.

Joe Biden har gett miljömyndigheten EPA i uppdrag att utreda på vilket sätt klimatförändringarna kan ha legat bakom naturkatastrofen.

– Vi vet att allting blir mer intensivt när klimatet blir varmare och uppenbarligen kan det ha bidragit här, säger Biden utan att han för den skull vill slå fast att det finns ett tydligt samband.

USA och Nordamerika har det senaste åren upplevt den ökning av extremväder som klimatexperterna förutspått skulle följa i uppvärmningens fotspår. Delar av landet har först haft extrem torka och värme som lett till ovanligt omfattande skogsbränder. För att därefter följas av kraftiga regn och översvämningar.

Det är bara några år sedan som den dåvarande presidenten Donald Trump kallade klimathotet för "en bluff" och lämnade Parisavtalet. Frågan fortsätter att dela demokrater och republikaner.

Entrétrappan är allt som finns kvar av ett hus i Dawson Springs, Kentucky när tornadon dragit fram.

Republikaner vacklar

Medan 95 procent av demokrater anser att den globala uppvärmningen är ett allvarligt problem, enligt en opinionsmätning av Washington Post-ABC så tycker 56 procent av republikanerna att den inte är det.

Samtidigt finns det tecken på att det republikanska motståndet vacklar när opinionsmätningar kombineras med kortare informationsträffar där klimatfrågan diskuteras mer i detalj och fakta presenteras.

I en sådan studie som genomförts av flera organisationer och välkända universitet och som refereras i tidskriften Forbes framgår att stödet för att eliminera växthusgaser från kol fördubblas bland republikanska väljare till 53 procent när de får sätta sig in i problematiken. Stödet för att helt eliminera fossila bränslen ökar mest bland republikanska väljare, med 13 procent.

Betydligt fler republikaner ändrar uppfattning efter konfrontation med fakta än demokrater, som redan tar klimathotet på större allvar.

Fortfarande innehåller klimatfrågan stor politisk sprängkraft i USA och det råder stora skillnader mellan republikaner och demokrater. Men långsamt verkar det som att ökningen av konkreta, extrema väderhändelser i USA även får fler republikaner att ändra uppfattning.

Ett sådant skifte är viktigt även för omvärlden. USA står efter Kina för de största växthusgasutsläppen i världen. Ska världen lyckas nå målet på maximalt 1,5 graders uppvärmning till sekelskiftet måste USA vara ombord fullt ut.

Demokrater i vägen

Ironiskt nog kan tornadokatastrofen snabba på behandlingen av Bidens sociala välfärdspaket Build back better som också innehåller över 500 miljarder dollar i satsningar på åtgärder som ska minska utsläppen av koldioxid.

Bidens mål är att få igenom paketet före jul men det är fortfarande två demokratiska senatorer som lägger hinder i vägen. Möjligen kan tragedin få dem att ge upp sitt sista motstånd för att klimatsatsningarna ska kunna bli verklighet.

Någon hjälp från republikanerna kan Biden inte räkna med. De anser att reformen innebär att staten spenderar alldeles för mycket pengar på onödig välfärd i ett läge när inflationen redan har börjat galoppera iväg och att klimatsatsningarna leder till tappade jobb i USA.

Men kanske kan händelser som den här öka amerikanernas acceptans för att på allvar göra något åt klimathotet.