Ungern kan säga ja till Sverige 8 mars

Ett av de två länder som ännu inte sagt ja till den svenska ansökan om att bli medlem i Nato kan göra det inom kort.

Första läsningen i Ungerns parlament kan äga rum redan nästa vecka. Beslut i bästa fall veckan därpå.

Mycket av det fokus som legat på att Sverige och Finlands Natoansökningar efter åtta månader fortfarande inte är i hamn har fokuserats på Turkiets motstånd.

Men ännu så länge är det bara 28 av Natos 30 medlemsländers parlament som har ratificerat, godkänt, de svenska och finska ansökningarna. Utöver det motspänstiga Turkiet har Ungern inte heller godkänt ansökningarna ännu.

Nu ser en ändring ut att vara på gång. På måndag inleder det ungerska parlamentet sin vår- och sommarsession och ska ta ställning till ett förslag till dagordning för den kommande veckan. Enligt den ska en första läsning av den svenska och finska ansökan göras på onsdag nästa vecka.

Under förutsättning att agendan godtas kan omröstningen om att godkänna de svenska och finska Natoansökningarna därmed äga rum onsdagen därpå. Det vill säga på Internationella kvinnodagen, 8 mars.

Uppstår svårigheter skjuts frågan upp till onsdagen därpå.

Den 7 juli förra året undertecknade samtliga Natoländer anslutningsprotokollet för Sverige och Finland. Men det måste dessutom ratificeras av samtliga medlemsländers parlament. När Ungern gjort det återstår bara det turkiska parlamentets signatur.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.