Sänkningen är en början – men den räcker inte

Den svenska ekonomin störtdyker.

Det är ett gott skäl för att fortsätta sänka räntan.

LENA MELLIN

Halv tio i dag meddelar Riksbanken, med allra största sannolikhet, att de sänker räntan igen. Sedan oktober har banken dragit ner styrräntan med 2,25 till två procent.

De har åtminstone tre fullgoda skäl till det.

1. I går visade nya siffror att industriproduktionen sjönk med hela 20 procent i december jämfört med samma månad året innan. Sämst gick det för fordonsindustrin.

Det fick Anders Borg (M), på finansministermöte i Bryssel, att kalla slutet av förra året för ett av de tuffaste Sverige upplevt.

Han befarar att BNP, det samlade värdet av alla varor och tjänster, föll med upp till sex procent under sista kvartalet förra året.

Det är mycket dramatiska siffror.

2. Arbetslösheten har sprängt 300 000-personersvallen. Enligt de senaste siffrorna ökade den med 42 000, mer än en medelstor svensk kommun, jämfört med samma månad året innan.

Det är en mätare på hur illa det är ställt. En annan är att handeln minskade i december trots att de flesta faktiskt hade mer pengar i plånboken än tidigare eftersom både räntan och skatterna sänkts.

Under slutet av sommaren och början av hösten minskade hushållen sina inköp för första gången sedan IT-kraschen 2001.

3. Andra centralbanker har sänkt. Bank of England sänkte sin styrränta till en procent i förra veckan. Euroområdets riksbank, ECB, sänkte tidigare och ligger nu på samma nivå som den svenska. Norges bank drog ner sin styrränta med en halv procent i torsdags.

En räntesänkning är ett tydligt kristecken. Då vill riksbanken blåsa liv i ekonomin, ungefär som man använder en blåsbälg för att få fart på brasan.

Det kommer tyvärr inte att räcka, krisen är alltför djup för det.

Men många bäckar små...

Följ ämnen i artikeln