Hur länge till kan Nato acceptera att Erdogan går Putins ärenden?

Oavsett vad det är Erdogan egentligen vill ha så finns det en väldigt konkret konsekvens av hans vägran att godkänna Sveriges Nato-ansökan.

Han går Vladimir Putins ärenden.

Nu är det enda återstående hoppet ett möte mellan Ulf Kristersson och Erdogan på måndag. Dagen före Nato-toppmötet i Vilnius.

Teoretiskt skulle Erdogan kunna säga ja då men det behöver följas av ett formellt godkännande i det turkiska parlamentet. Det hinns inte med, enligt Nato-chefen Jens Stoltenberg. Dessutom behöver även Ungerns parlament godkänna den svenska ansökan. De har hittills sagt att ett ja kommer först när Turkiet godkänt Sverige.

Om Joe Biden går med på att träffa Erdogan i Vilnius ökar hoppet om att Erdogan ändrat sig.

Ulf Kristerssons besök i går i Vita huset hade ett enda syfte. Att visa Turkiets president att USA helt och fullt står bakom Sveriges Nato-ansökan. Ett faktum som knappast kan överraska någon. USA har försökt få med Sverige i Nato i åratal. Långt innan Putin invaderade Ukraina.

Stryks medhårs

Visiten hos Biden är del av de öppna påtryckningarna mot Erdogan. De har än så länge varit förvånansvärt hovsamma. Sannolikt tänker Biden och övriga Nato-ledare att det är bättre att stryka den turkiske ledaren medhårs och hålla honom på gott humör än att ställa honom mot väggen.

Men reflekterar man närmare över saken är det egentligen otroligt hur övriga Nato kan låta Erdogan hålla på som han gör.

Militäralliansen Nato har egentligen bara en mäktig fiende och det är Ryssland. Detta faktum har blivit ännu tydligare efter invasionen av Ukraina.

Natomötet mellan Kristersson och Erdogan: Ett uppskruvat drama

Statsminister Ulf Kristersson träffade Joe Biden, mindre än en vecka före Natotoppmötet i Vilnius.

Vi ska också komma ihåg att Turkiet när Sveriges Nato-ansökan först kom på tal inte hade några som helst invändningar. Det var först när Erdogan insåg att han kunde utnyttja Sveriges och Finlands Natoomsvängning som utpressning för att nå andra mål, som Turkiet började resa invändningar.

Enigheten inom Nato har aldrig varit viktigare än nu. Ändå har Turkiet i över ett år spelat rollen som Rysslands trojanska häst i Nato.

Turkiet har vägrat delta i de hårda ekonomiska och politiska sanktioner mot Ryssland som samtliga övriga Nato-länder infört. Inte nog med det. Turkiet agerar dessutom sanktionsbrytare genom att fungera som de facto mellanhand för att föra in förbjudna varor till Ryssland.

Försvagar Nato

Genom att vägra godkänna först Finland och sedan Sverige som Nato-medlemmar har Erdogan bidragit till att försvaga samma militärallians där Turkiet själva är medlemmar. Han har gjort det av rent egoistiska skäl. För att vinna poäng på hemmaplan och för att försöka pressa Sverige att agera turkisk polis och för att tvinga USA att sälja stridsflygplan av modell F-16.

Finland fick till slut grönt ljus men Erdogan har velat behålla sitt enda återstående förhandlingskort in i det sista, Sverige.

Ovanpå det kommer Erdogans personliga relation med Vladimir Putin. Den är långt mycket bättre än de relationer Erdogan har med någon av Nato-ledarna. Det går helt enkelt inte att utesluta att Erdogan spelar under täcket med Putin för att motverka Natos ansträngningar när det gäller Ukraina.

Jag kan bara se två skäl till att Nato accepterat detta när Biden förmodligen kokar av ilska inombords..

Turkiet har Natos nästa största armé och är en oerhört viktig medlem i militäralliansen. Dessutom har EU, där nästan alla Nato-länder också är medlemmar, ett avtal med Turkiet om att stoppa flyktingar från att ta sig vidare mot Europa. Man vill inte riskera att Erdogan gör allvar av tidigare hota att släppa på flyktingströmmen.

Att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan förhalar Sveriges inträde försvagar Nato. Frågan är hur länge han kan hållas.

I ett läge där relationerna med Kreml är totalt nedfrysta kan det vara bra att han någon som kan prata med Putin och som denne har ett visst förtroende för. Det var Erdogan som agerade medlare när ett avtal förhandlades fram om att Ukraina skulle få exportera sin spannmål på båtar via Svarta havet.

Chicken race

På upploppet i detta chicken race kommer nu vissa positiva signaler från Turkiet. Erdogan säger att Sverige gjort vissa framsteg i och med införandet av den nya terroristlagen men klagar samtidigt över att PKK-sympatisörer fritt kan fortsätta demonstrera.

President Biden var också mycket positiv vid mötet med statsminister Ulf Kristersson om att Sverige ska hinna bli godkända.

Amerikanska uppgifter gör gällande att Biden-administrationen försöker få den demokratiske senatorn Bob Menendez, ordförande i senatens utrikesutskott, att godkänna en försäljning av F-16 plan till Turkiet. Menendez har sagt att Turkiet bara får köpa planen om de godkänner Sverige. Men Turkiet vill gärna ha garantier för att köpet går igenom innan man säger ja till den svenska Nato-ansökan.

Erdogan har visat förr att han inte har några problem med att ändra ståndpunkt på kort varsel och det turkiska parlamentets sittning har förlängts.

I bästa fall kan vi få ett ja från Erdogan på måndag. Men ett formellt svenskt Nato-medlemskap före eller under toppmötet i Vilnius ser alltmer avlägset ut.

Tiden är på väg att rinna ut.