Rökförbud införs på den populära stranden

Fimpar från cigaretter skräpar ner Bibione-stranden utanför Venedig

Publicerad:
Uppdaterad:
Nu införs rökförbud på den populära Bibione-stranden.
Foto: Getty
Nu införs rökförbud på den populära Bibione-stranden.

Resa | Venedig

Fimpar i massor och bolmande turister som utsätter andra för passiv rökning har fått myndigheterna att se rött.
Nu införs rökförbud på den populära Bibione-stranden.

Bibione som ligger i nordöstra Italien lockar mer än fem miljoner turister till sin åtta kilometer långa sandstrand varje år. Det är den fjärde mest besökta stranden i Italien.

Men de många besökarna har även inneburit att stranden skräpas ner. Ett stort problem är alla fimpar som slängs både i vattnet och i sanden.

Fimparna innehåller giftiga ämnen som till exempel nickel och kadmium. Plasten i fimpen gör att de bryts ned långsamt och är ett stort hot mot det marina livet. Ett enda filter blir till tusentals mikrofibrer som påverkar fåglar, fiskar och andra djur.

Farliga gifter

Mätningar från Italian Tumour Institute har visat att människor som befinner sig upp till tio meter från en rökare på stranden får i sig mer gifter än en person som befinner sig i en trafikerad rondell vid infarten till stranden.

Nu har myndigheterna fått nog och från och med slutet av maj blir det helt förbjudet att röka på stranden i Bibione. Det är inte första gången som myndigheterna har försökt lösa problemet med fimparna. I åtta års tid har man testat ett rökförbud längs med strandlinjen. Det har varit förbjudet att röka från den första raden av solsängar och ner till vattenbrynet.

Det nya förbudet gäller hela stranden och rökare hänvisas till speciella ”rökrutor” som ligger 300 till 400 meter från vattnet vid strandens ytterkanter, rapporterar The Guardian.

Stort stöd för förbudet

– Vi vill ge människor som väljer att semestra här chansen att andas frisk luft utan att behöva stå ut med miljöfarliga ämnen som skadar hälsan, säger Pasqualino Codognotto, borgmästare i San Michele al Tagliamento-Bibione.

Han menar att förbudet är ett sätt att tillsammans med turisterna arbeta för en kultur baserad på respekt för varandra. Initiativet stöds av den lokala turistindustrin, Världshälsoorganisationen och andra hälsoinstanser i Italien.

Italien har sedan 2005 ett rökförbud på offentliga platser som till exempel barer, restauranger, nattklubbar och kontor.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA